MHP Genel Başkanı Bahçeli Açıklaması

'(AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi taslağı) Genelde bütün anayasa değişikliğini kapsamaktadır. Ancak bunlar içerisinde kısa sürede ülkemiz için yararlı olan metinler üzerinde bir öncelik verilmesini de yararlı bulduklarını ifade etmişlerdir. Biz de bu düşünceye katılmışızdır' 'Metinde 'cumhurbaşkanı' geçiyor. Önümüzdeki günlerde incelemelerle ortaya çıkacak, zannederim, metni düşünen, Genel Kurula getirmek isteyenler de geniş bir açıklama kamuoyuna yapabilirler' 'Karşılıklı kutuplaşma, cepheleşme, sertleşme yerine bir araya gelmelerinde Sayın Başbakan ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı'nın bir araya gelip, bizimle yapılan görüşmeler gibi bir değerlendirmede bulunmaları ülkemiz için yararlı olur'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi taslağında kaç madde olduğuna' ilişkin soruya, 'Genelde bütün anayasa değişikliğini kapsamaktadır. Ancak bunlar içerisinde kısa sürede ülkemiz için yararlı olan metinler üzerinde bir öncelik verilmesini de yararlı bulduklarını ifade etmişlerdir. Biz de bu düşünceye katılmışızdır.' yanıtını verdi.

Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım ile yaptıkları görüşmelerde Türkiye açısından makul ve mantıklı değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Bahçeli, 'Kendi düşünceleri doğrultusunda hazırlamış oldukları bir anayasa değişikliği metnini Milliyetçi Hareket Partisinin incelemesine bırakmışlardır. Milliyetçi Hareket Partisi de geçmişte olduğu gibi bir anayasa komisyonuna verdiği üyesi olan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak beyi ve arkadaşlarının incelemesine göndermek suretiyle gözden geçirmeyi ve en kısa zamanda da Milliyetçi Hareket Partisinin görüş ve düşüncelerini AKP'ye ulaştırmayı düşünmektedir.' diye konuştu.

Bazı gazetelerde doğru olmayan açıklamaların yer aldığını söyleyen Bahçeli, en doğru bilgilerin ileriki günlerde kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

MHP'ye anayasa değişikliğiyle ilgili sunulan metnin kaç maddeden oluştuğuna ilişkin soruya ise Bahçeli, şu görüşlere yer verdi:

'Genelde bütün anayasa değişikliğini kapsamaktadır. Ancak bunlar içerisinde kısa sürede ülkemiz için yararlı olan metinler üzerinde bir öncelik verilmesini de yararlı bulduklarını ifade etmişlerdir. Biz de bu düşünceye katılmışızdır. AKP'nin hazırlamış olduğu metin bize ulaşmıştır. Biz de şimdi bir komisyon üyesi arkadaşımız ve hukukçularla üzerinde çalışıyoruz, zannederim eğer Adalet ve Kalkınma Partisi, anayasa ile ilgili bir komisyonu kurmayı düşünüyorsa biz de üyemiz olan Mehmet Parsak beyi görevlendirmek suretiyle orada çalışmalara katkı sağlarız. Sonuç ise ne çıkarsa o da Genel Kurula gelir inşallah.'

Bahçeli, 'AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklif taslağında 'cumhurbaşkanlığı' ifadesi mi yoksa 'başkanlık' ifadesi mi var?' şeklindeki soruya, 'Metinde 'cumhurbaşkanı' geçiyor. Önümüzdeki günlerde incelemelerle ortaya çıkacak, zannederim, metni düşünen, Genel Kurula getirmek isteyenler de geniş bir açıklama kamuoyuna yapabilirler.' diye cevap verdi.

MHP'nin hassasiyetlerinin korunup korunmadığı yönündeki soruya ise Bahçeli, MHP'nin düşüncelerinin korunduğu bir zeminde mücadeleyi yürüttüklerini belirterek, 'Yoksa korunmadığı zaman bizim orada ne işimiz var?' dedi.

Bahçeli'nin ana muhalefet partisine yönelik yaptığı çağrının hatırlatılması üzerine ise Devlet Bahçeli, şu değerlendirmede bulundu:

'Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bey, Adalet ve Kalkınma Partisi ile görüşmeye bir açık çağrıda bulundular, bu yaklaşım doğrudur. Karşılıklı kutuplaşma, cepheleşme, sertleşme yerine bir araya gelmelerinde Sayın Başbakanla Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanının bir araya gelip, bizimle yapılan görüşmeler gibi bir değerlendirmede bulunmaları ülkemiz için yararlı olur. Cumhuriyet Halk Partisi de bugüne kadar savunduğu düşünceleriyle anayasa değişikliğinden yana tavır ortaya koyuyor. Fakat farklı zeminde düşünceleri olduğu anlaşılıyor. Bunları giderebilmenin bir yolu doğmuş olabilir. O bakımdan 'Sayın CHP'liler naz etmeyin, gelin konuşun' diye söylememin sebebi de budur. Konuşmakta yarar var.'

Bir gazetecinin kaç madde olduğu yönündeki soruyu tekrar etmesi üzerine Bahçeli, 'Onu Abdülkadir Selvi beye sorun.' dedi.

Kaynak: AA