Libya'daki DEAŞ Operasyonları

UMH'ye bağlı ElBunyan elMersus Operasyon Güçleri Komutanlığı Basın Merkezi Sözcüsü İsa: 'Sirte kentindeki terör örgütü DEAŞ'ın 'son kalesi' ElCize elBahriyye Mahallesi'nde siviller gözetildiği için bu bölgedeki operasyonlarda ilerlemede geç kalındı'.

Libya'nın Sirte kentindeki, terör örgütü DEAŞ'ın 'son kalesi' olarak nitelendirilen El-Cize el-Bahriyye Mahallesi'nde, siviller gözetildiği için operasyonlarda ilerleme sağlanamadığı bildirildi.

Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı birliklerin yürüttüğü El-Bunyan el-Mersus Operasyon Güçleri Komutanlığı Basın Merkezi Sözcüsü Rıza İsa, yaptığı açıklamada, örgütün abluka altına alındığı El-Cize el-Bahriyye Mahallesi'ndeki operasyonlarda sona gelinememesinin, çatışma bölgesinde bulunan sivillerin gözetilmesinden kaynaklandığını belirtti.

İsa, 'Çatışma bölgesinde sivillerin bulunması, hastanelerin yaralılarla dolu olması ve bölgenin kendi konumu ve şartlar, El-Cize el-Bahriyye'de ilerlemeyi geciktiriyor.' ifadesini kullandı.

İntihar eylemcileri ya da yollara döşenen patlayıcılarla düzenlenmesi muhtemel bombalı saldırılara karşı lojistik bir hazırlığın gerekli olduğuna dikkati çeken İsa, 'Bölgeyi bir mayın tarlasına çevirmekte hiç tereddüt etmeyen hilekar ve kurnaz bir düşmanla mücadele ediyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan El-Bunyan el-Mersus Operasyon Güçleri Komutanlığının Facebook sayfasından yayımlanan açıklamada, El-Cize el-Bahriyye Mahallesi'nde bir mevzide konuşlanan DEAŞ üyesi keskin nişancıların hedef alındığı belirtildi.

Beş militanın ölü olarak ele geçirildiği kaydedilen açıklamada, örgütle çıkan çatışmalarda da 1 askerin hayatını kaybettiği, 5'inin yaralandığı ifade edildi.

Sirte'nin, terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi için geçen mayıs ayında 'El-Bunyan el-Mersus' adlı operasyon başlatılmıştı. Operasyon kapsamında, eylül ayında aralarında örgütün bölgedeki kalesi sayılan yerlerin de bulunduğu pek çok alan ele geçirilmiş, örgüt, El-Cize el-Bahriyye Mahallesi'nde abluka altına alınmıştı.

Ancak bu tarihten itibaren DEAŞ'ın tuzakladığı bombalar ve mayınlar nedeniyle can kayıplarının olmaması için El-Bunyan el-Mersus birliklerinin mahalleye girmediği, operasyonların kısmen durduğu belirtilmişti.
Kaynak: AA