Hong Kong'da Bağımsızlık Yanlısı İki Milletvekilinin Vekilliği Düşürüldü

Hong Kong'da bağımsızlık yanlısı iki milletvekilinin vekilliği düşürüldü.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Hong Kong'da Yüksek Mahkeme, Yasama Konseyindeki yemin töreninde metne bağlı kalmayan bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-ching ve Leung Chung-hang'ın, yemin metninin dışına çıktıkları gerekçesiyle vekilliklerinin düşürülmesine karar verdi.

Hong Kong'da geçen ay düzenlenen yemin töreninde Yau ve Leung'ın Çin'e hakaret etmesi, yemin metninde yer almayan kelimeleri kullanması sonrası çıkan arbedede oturuma ara verilmişti.

Hong Kong'daki bu gelişme üzerine Pekin yönetimi, 7 Kasım'da Hong Kong Temel Kanunu’nun 104. maddesine şerh düşmüş ve yemin metninde yer almayan kelimeleri kullanan vekillerin yeminin geçersiz sayılmasının ve Temel Kanun'da belirlenen kamu görevinden men edilmelerinin yolunu açmıştı.

Hong Kong'da yemin törenindeki müdahale sonrası Yau ve Leung'un da aralarında bulunduğu bağımsızlık yanlıları, Pekin yönetimine Hong Kong'a karışmaması çağrısının bulunulduğu gösteri düzenlerken, hafta sonunda da 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen bağımsızlık karşıtı gösteride, 'tek ülke, iki sistem' politikası ve Çin'in müdahalesini destekleyen sloganlar atıldı.

Bu arada Çin'in, Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceğini ancak adayların Pekin yönetimine bağlı geniş temsilli bir komite tarafından belirleneceğini açıklamasının ardından bölgede iki yıl önce yapılan 'tam demokrasi' yanlısı gösteriler 3 aya yakın sürmüştü.

Hong Kong'un Çin'in iç meselesi olduğunun altını çizen Pekin yönetimi, özellikle de yabancı ülkelerin buna karışmaması uyarısında bulunarak Çin'in toprak bütünlüğünü ve egemenliğini her şekilde koruyacaklarını belirtiyor.

Hong Kong, 1898'de imzalanan 'kira sözleşmesiyle' uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Kaynak: AA