Fatih Camisi Haziresinden Yer İstiyor

103 yaşındaki Memiş Balcı: “Fatih’e gelmek için Allah’a yalvardım. 30 sene Mecidiyeköy’de yaşadım. Çok çileler çektim. Cuma namazlarını Fatih’te kılmazsam dertleniyorum, namazım kabul olmamış gibi hissediyorum” Son dileğinin Fatih’te ölmek ve Fatih Camisi haziresine gömülmek olduğunu dile getiren Balcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kendisine yardımcı olmasını istedi

HÜSEYİN YAHYA ŞEKERCİ - Fatih'te yaşayan 103 yaşındaki Memiş Balcı, “Fatih’e gelmek için Allah’a yalvardım. 30 sene Mecidiyeköy’de yaşadım. Çok çileler çektim. Cuma namazlarını Fatih’te kılmazsam dertleniyorum, namazım kabul olmamış gibi hissediyorum.” dedi.

103 yaşındaki Memiş Balcı Fatih sevgisini, asırlık hayat hikayesini AA muhabirine anlattı.

Memiş Balcı, ilerlemiş yaşına rağmen toplumsal ve dini konulara duyarlılık gösteriyor. Balcı edindiği kaynaklardan önemli gördüğü yazıları fotokopi çektirerek, esnafa ve gençlere dağıtıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün Sakarya’da olduğunu söyleyen Memiş Balcı “O gün meydana gidemedim, bana dert oldu ama Allah’a çok şükür muvaffak olamadılar.” diye konuştu.

-Hamallık ve inşaat işçiliği yaptı

Küçük bir gazete arşivi de olan Balcı, 1938 yılında henüz 20'li yaşlardayken memleketi Rize’den İstanbul’a geldiğini söyledi. Asırlık hayatının oldukça çileli ve hareketli geçtiğini kaydeden Balcı, hamallık ve inşaat işçiliği yaparak geçimini sağladığını ifade etti.

-Fatih’te yaşamak için Allah’a yalvardı

Fatih’e aşık olduğunu her fırsatta dile getiren Memiş Balcı, Fatih’e olan sevgisini şu sözlerle dile getirdi:

“Fatih’e gelmek için Allah’a yalvardım. 30 sene Mecidiyeköy’de yaşadım. Çok çileler çektim. Cuma namazlarını Fatih’te kılmazsam dertleniyorum, namazım kabul olmamış gibi hissediyorum.”

Sağlığı el verdiği ölçüde Fatih’i adım adım dolaşarak her vakit namazını bir başka camide kılmaya çalıştığını vurgulayan Memiş Balcı, bundan lezzet aldığını belirtti.

-Uzun yaşamanın sırrı; “kalp kırmamak”

İlerlemiş yaşına rağmen ciddi bir sağlık sorunu olmadığını söyleyen Balcı, uzun yaşamanın sırrını maneviyata bağlayarak, şunları kaydetti:

“Bu zaman kadar kimsenin kalbini kırmadım. Elimden geldiği kadar fukaraya yardım ederim. Bir dairem var oğluma verdim. Ben öldükten sonra fukaraya dağıtsın diye.”

- 2. Dünya Savaşı’nda askerdi

Babasının İstiklal Harbi gazisi olduğunu, kendisinin de İkinci Dünya Savaşı yıllarında 3 yıl boyunca askerlik yaptığını ifade eden Memiş Balcı, Osmanlı Devleti'ne sevgisi dolayısıyla tarihe ilgi duyduğunu belirtti.

Kendisini bir ‘Osmanlı’ olarak tanımlayan Balcı, “Tarihe ilgim Osmanlı'dan gelir. Osmanlı Osmanlı idi. Şimdi mezarlıklara gidip okuduğum zaman oradaki yazıların silindiğini görünce hüngür hüngür ağlıyorum.” şeklinde konuştu.

-“Öldüğüm zaman cesedimi rahat alsınlar”

Ölümün her an kendisine geleceğine dair kanaatini ifade eden Memiş Balcı: “Akşamdan Kuran-ı Kerim okuyup öyle yatıyorum. Biliyorsunuz bir insan öldüğü zaman ellerini yana bağlarlar, ağzını da bağlarlar ben de öyle yatıyorum ki öldüğüm zaman cesedimi rahat alsınlar.” dedi.

Son dileğinin Fatih’te ölmek ve Fatih Camisi haziresine gömülmek olduğunu dile getiren Balcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kendisine yardımcı olmasını istedi.

Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın Reis-i Cumhurum; sana birkaç kelime söyleyeceğim Allah rızası için. Ben Fatih’te oturuyorum. Ben Fatih’e seneler senesi gelmek için Allah’a yalvardım. Cenab-ı Allah da bana verdi. Cuma namazlarını Fatih’te kılarım. Ne olur bu yaşlı dedene, 103 yaşındayım, Fatih’in oradan bana mezar yeri verirsen Reis-i Cumhur’um çok daha dua edeceğim sana; şimdikinden daha fazla. Cenab-ı Allah işlerini rast getirsin. Allah işlerini asan etsin. Görünür görünmez kazalardan belalardan hıfz-ı emin eylesin.”

Kaynak: AA