Etiyopya'nın Umudu Türk Ve Çinli Turist

Etiyopya, ülkedeki şiddet olaylarının etkisiyle zayıflayan turizm sektöründeki olumsuz havayı dağıtmaya çalışıyor Ülkede huzur ve istikrar ortamının sağlandığını belirten turizmciler, özellikle Türkleri ve Çinlileri ülkeye bekliyor Etiyopya Turizm Örgütü Başkan Yardımcısı Kadir: 'Türkiye ve Etiyopya halkları arasındaki sıcak ilişkiler ile seyahat maliyetlerinin düşüklüğü çok sayıda Türk turisti ülkeye çekecektir' Kültür ve turizm bürosu çalışanı Dessalenge: 'Bölgede şu anda huzur ve istikrar hakim'.

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Afrika boynuzundaki önemli turizm noktalarından Etiyopya, Türk ve Çinli gezginleri bekliyor.

Etiyopya Turizm Örgütü Başkan Yardımcısı Cemal Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede bir süre önce yaşanan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini anımsatarak, bu durumdan turizm sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi.

Özellikle bazı ülkelerin vatandaşlarına Etiyopya'ya seyahat etmemeleri uyarısında bulunduğuna işaret eden Kadir, bu uyarıların turizmdeki olumsuz havayı tetiklediğini vurguladı.

Turizmdeki kaybın ekim-mayıs dönemi verilerinin gelmesiyle netlik kazanacağını belirten Kadir, olayların patlak vermesinin ardından geçen üç ayda turizm gelirlerinde yüzde 1'e yakın azalma olduğunu bildiri.

- 500 milyon dolar kayıp bekleniyor

Kadir, ülkedeki iç karışıklıkların turizm sektörüne ilişkin yıllık planın yeniden gözden geçirilmesine sebep olduğunu kaydederek, sektörde yaklaşık 500 milyon dolarlık kayıp beklediklerini dile getirdi. Sektörü canlandırmak için çok sayıda faaliyeti hayata geçireceklerini ifade eden Kadir, 'Türk ve Çinli turistleri çekmek için özel çalışmalar yapıyoruz.' dedi.

Çok sayıda Türk gazetecinin gelecek günlerde Etiyopya'ya davet edileceğini ve gazetecilere, ülkenin öne çıkan turistik yerlerinin tanıtılacağını aktaran Kadir, 'Etiyopya ve Türkiye halkları arasındaki sıcak ilişkiler ile seyahat maliyetlerinin düşüklüğü çok sayıda Türk turisti ülkeye çekecektir.' ifadesini kullandı.

Kadir, ayrıca OHAL sonrası ülkeye seyahat uyarısı yapan ülkelerin bu uyarıları yakında iptal edeceklerini umduğunu da vurguladı.

- 'Huzur ve istikrar sağlandı'

Protesto gösterilerinin yaşandığı Amhara eyaletindeki bir kültür ve turizm bürosunda çalışan uzman Yeshewas Dessalenge ise bölgede hayatın normale dönmeye başladığını söyledi.

Dessalenge, 'Bölgede şu anda huzur ve istikrar hakim. Turistler kalabalıklar halinde gelmeye başladı.' dedi.

Geçen yıl turizm sektöründen 3,5 milyar dolar gelir elde eden Etiyopya, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 3,2'sini bu sektörden karşılıyor.

Ziyaretçi sayısının geçen yıl 1 milyona yaklaştığı ülkede en çok ilgiyi çeken tarihi ve turistik yerlerin başında tarihi kiliseler, kaleler ve doğal parklar bulunuyor.

Etiyopya hükümeti, artan şiddet olayları ve protestolar üzerine 8 Ekim'de ülke genelinde OHAL ilan etmiş, yaklaşık 11 bin kişi gözaltına alınmıştı. Ülkede son olarak kabine değişikliğine gidilmiş ve seçim sisteminde değişiklik sözü verilmişti.

Kaynak: AA