Çipras-Obama görüşmesinde Türkiye vurgusu

Yunanistan Başbakanı Çipras, ABD Başkanı Obama ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye'nin bölge için kritik role sahip olduğuna dikkati çekti.

Çipras-Obama görüşmesinde Türkiye vurgusu
Çipras-Obama görüşmesinde Türkiye vurgusu
ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın kreditörlerinden talep ettiği borç hafifletmeye ilişkin, 'Yunanistan'ın kreditörlerine, ekonomik toparlanmaya doğru giden yolda adımlar atmaları için çağrıda bulunmaya devam edeceğim.' dedi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya düzenlediği iki günlük ziyaret kapsamında Başbakan Aleksis Çipras ile görüşen Obama, ortak basın toplantısında konuştu.

Obama, reformların sürdürülebilir olması için Yunan ekonomisinin bir alana ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, 'Kemer sıkmayı tek bir strateji olarak göremeyiz. Yunan halkı hayatlarında bir iyileşme görmeli.' ifadelerini kullandı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) borç hafifletmenin önemini vurguladığını anımsatan Obama, 'Yunanistan'ın kreditörlerine, ekonomik toparlanmaya doğru giden yolda adımlar atmaları için çağrıda bulunmaya devam edeceğim.' şeklinde konuştu.

Obama, Yunanistan'ın reformlara ilişkin taahhütlerini yerine getirdiğini ve Yunan halkının önemli zorluklara göğüs gerdiğini anlatarak, 'Altı ayda ya da yılda bir yeni müzakereler yerine, iki taraf kalıcı bir çözüm fırsatı aramalı. Hazır Yunan ekonomisi yeniden büyüyorken, bu doğru zaman olabilir.' diye konuştu.

Kıbrıs meselesini Çipras ile konuşmalarında ele aldıklarını belirten Obama, ikili bir federasyonu desteklediklerini vurgulayarak, 'Müzakerelerde başarı kesin değil. Ama, on yıllar süren sorunu çözme fırsatı olabilir. Çözümün yapılabilir olduğundan yana umutluyuz. Gelecek haftalar veya aylar içersinde, bu mesele çözülebilir.' dedi.

Obama, geçen haftaki başkanlık seçimine ilişkin bir soru üzerine 'Seçim sonuçları benim için de sürprizdi. Başkanın ne dediğinden veya yaptığından kendimi sorumlu hissetmiyorum. Ama, yumuşak bir geçiş süreci için kendimi sorumlu hissediyorum. İnsanlar değişiklik arıyor olabilirler. Bu değişikliğin ne getireceğine tam olarak güven duymasalar da.' ifadelerini kullandı.

- 'Türkiye ile diyalog ve iş birliğinden yanayız'


Çipras ise, Obama’nın, Yunan hükümetinin kreditörleriyle olan kritik müzakerelerde önemli yapıcı rol oynadığını belirterek, “Başkan Obama kritik saatlerde olumlu sonuca varmak için hükümetimize siyasi destek verdi. Doğru kararlar aldık.” şeklinde konuştu.

Başkan Obama ile olan görüşmede Yunanistan’ın ekonomik sorunu ve bölgesel meselelerin yanısıra Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununun da ele alındığını belirten Çipras, “Türkiye’nin bölge için kritik rolü bulunan bir ülke olduğunu” söyledi.

Çipras, Obama’ya Türkiye ile diyalog ve iş birliğinden yana olduğunu belirttiğini ifade ederek, “(Türkiye) Bölgemiz için kritik rolü bulunan bir ülke. Bu önemli ilişkiler sadece karşılıklı saygı ve savaş tehdidi olmadan ve egemenlik hakları inkar edilmeden mümkün olabilir. Başkan Obama ile tabii ki Kıbrıs sorununu da görüştük. BM kararları ve Kıbrıs’ın AB üyesi bir ülke olma özellikleri temelinde bir çözümden yana olduğumu dile getirdim. Bu çerçevede Ada’da sürdürülen kritik ve önemli müzakereleri desteklediğimizi belirttim.' diye konuştu.

Yunanistan’ın ve Yunan halkının son yıllarda Avrupa’da ve uluslararası alanda yaşanan ekonomik krizin olumsuz sonuçlarına katlandığını ve daha fazla kemer sıkma politikalarına dayanacak gücü kalmadığını dile getiren Çipras, Almanya’nın, Yunanistan’ın borcununun azaltılması konusunda ikna olacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Çipras, “Kemer sıkma politikaları sorunları daha da arttırdı. Bugün felaketten kurtulduk ve ekonomiyi yeniden inşa ediyoruz. Uzun yıllar sonra yeniden kalkınma aşamasına geldik. Bu kapsamda Obama’nın Atina ve Berlin ziyaretini sadece sembolik değil ayrıca önemli buluyorum. Bu kritik dönemde Avrupa’nın yeniden inşa edilmesi ve ilerleme rayına girmesi için iş birliği ve dayanışmaya ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA