Çin'den Japonya'ya Adalar Tepkisi

Çin, Japonya’nın Doğu Çin Denizi’ndeki Amami Ryukyu adalarını UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aldırma teşebbüsüne tepki gösterdi.

Çin, Japonya’nın Doğu Çin Denizi’ndeki Amami Ryukyu adalarının UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapmasının Pekin yönetiminin çıkarlarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang olağan basın toplantısında, Japonya’nın söz konusu teşebbüsüne tepki göstererek, Çin’in Doğu Çin Denizi’ndeki çıkarları konusunda diyalog ve istişare kanalının kullanılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Gıng, Dünya Miras Listesi Komitesi’ne de söz konusu adalara ilişkin yapılan başvuruyu “tarafsız” ve UNESCO prensiplerine uygun şekilde değerlendirme çağrısı yaptı.

Japonya, Doğu Çin Denizi'ndeki Amami Ryukyu adalarının UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapmış, Çin de başvuruya yönelik Tokyo yönetimine diplomatik kanallarla konuya ilişkin endişelerini iletmişti.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Takımadalar, Japonya'da 'Senkaku', Çin'de 'Diaoyü' olarak adlandırılıyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları 'kamulaştırdığını' açıklamasının ardından tırmanmıştı.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.
Kaynak: AA