Bangkok'daki Bombalı Saldırı

Pekin yönetimi, sanıklar için tercüman görevlendirdi.

Çin hükümeti, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta geçen yıl düzenlenen ve 20 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklanan 2 şüphelinin mahkemede ifade vermesi için tercüman gönderdi.

Şüphelilerden Bilal Muhammed'in avukatı Chuchart Kanpai, Çin'in Uygurlara yönelik politikalarından endişe duyan müvekkilinin, Pekin yönetiminin sağladığı tercümanı kabul etmediğini açıkladı.

Davalanın görüldüğü Bangkok Askeri Mahkemesi ise itirazı kabul etmeyerek duruşmaya Pekin yönetiminin sağladığı tercümanla devam edileceğini açıkladı.

Duruşma, görgü tanıklarının ifade vermesiyle başladı.

Bombalı saldırıda, bombayı yerleştirdiği şüphesiyle tutuklanan Bilal Muhammed ve Yusuf Mieraili'nin ifadesi için tercüman bulunamaması nedeniyle ağustos ayındaki duruşma ilk etapta 15 Eylül'e daha sonra kasım ayına ertelenmişti.

Muhammed daha önce çıkarıldığı mahkemede İngilizce yaptığı savunmada Çin'in Uygurlara saygı duymadığı gerekçesiyle Çin'den gelecek bir tercümana ihtiyacı olmadığını ifade etmişti.

Muhammed ve Mieraili'nin Özbek tercümanı Sirojiddin Bakhodirov Tayland polisi tarafından sanıklara yardım ettiği gerekçesiyle daha önce tutuklanmıştı.

Sanıklar, şubatta çıkarıldıkları askeri mahkemede, aralarında terör ve kasten adam öldürmenin de bulunduğu 10 ayrı suçlamayı reddetmişti.

Kanpai, müvekkilinin sorgu sırasında işkence gördüğünü ve daha önce verdiği ifadeyi geri çekerek saldırıya karıştığına dair suçlamaları reddettiğini söylemişti.

Tayland'ın başkenti Bangkok'un ticari merkezi Rajprasong'da 17 Ağustos 2015'te her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.
Kaynak: AA