'Aristoteles 2400 Yaşında' Sempozyu

Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özdemir:'Felsefenin, eleştirel ve özgür düşünceyi, dünyayı, toplumu ve insanı daha iyi anlamayı, hoşgörü ve barış için daha iyi bir anlayışı teşvik eden bir disiplin olduğunu tekrar hatırlamak istiyoruz'

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, 'Felsefenin, eleştirel ve özgür düşünceyi, dünyayı, toplumu ve insanı daha iyi anlamayı, hoşgörü ve barış için daha iyi bir anlayışı teşvik eden bir disiplin olduğunu tekrar hatırlamak istiyoruz.' dedi.

Üsküdar Üniversitesi Türk Dünyası Felsefe Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 'Aristoteles 2400 Yaşında' sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Özdemir, UNESCO'nun 2005'ten bu yana her kasım ayının üçüncü perşembesini Dünya Felsefe Günü olarak kabul ettiğini, sempozyumu da bu çerçevede düzenlediklerini söyledi.

Özdemir, amaçlarının felsefenin bireysel ve toplumsal olarak insan düşüncesine ve uygarlığın gelişmesine olan ve devam eden yapıcı katkısına dikkati çekmek olduğunu belirterek, 'Felsefenin, eleştirel ve özgür düşünceyi, dünyayı, toplumu ve insanı daha iyi anlamayı, hoşgörü ve barış için daha iyi bir anlayışı teşvik eden bir disiplin olduğunu tekrar hatırlamak istiyoruz.' dedi.

Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan da Üsküdar Üniversitesini ilk kurduklarında, felsefe bölümünü temel bölüm olarak kurduklarını ifade ederek, felsefe bölümü olmayan üniversiteyi, temeli olmayan bir binaya benzetti.

Tarhan, üniversitelerin özgür düşüncenin tartışıldığı yerler olduğunu vurgulayarak, Türk Dünyası Felsefe Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurarak geçmişteki keşfedilmemiş alanları keşfetmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Felsefe bölümü öğrencilerinden Hande Nur Atmaca'nın Aristoteles'in hayatı ve çalışmaları hakkında yaptığı kısa sunumun ardından oturumlara geçildi.

Üsküdar Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Özdemir, 'Aristotelesçi Etik ve Çevre' başlıklı sunumu ile çevre sorunları tartışmalarının, çevre felsefesi ve çevre ahlakı kavramlarını ortaya çıkardığına değindi.

'Aristoteles'te mutluluk ve kölelik', 'Aristoteles'te ruhun tanımı ve iyi yaşam' gibi konuların ele alındığı sempozyum bugün sona erecek.
Kaynak: AA