Akyürek Açıklaması 'Gilistra Türkiye'nin Yeni Kapadokyası Olacak'

Kültür Bakanlığı, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya’da Turizmin Geleceği Çalıştayı başladı.

Akyürek Açıklaması 'Gilistra Türkiye'nin Yeni Kapadokyası Olacak'
Kültür Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile Konya’da Turizmin Geleceği Çalıştayı düzenleniyor.

"Konya yeniden çok önemli bir gelişim içinde"

Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya gibi şehirlerin dar kalıba sığmayacağını belirterek, Konya’yı çok daha farklı boyutlara taşımak gerektiğini ifade etti.

Konya’nın aslında potansiyel olarak bir dünya şehri olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, “Bir şehir, tarihte çok önemli bir şehirse, çok önemli bir yerleşim yeriyse aynı özelliklerle sonraki yüzyıllarda da temayüz edebilir. Kendisini aynı şekilde geliştirebilir. Konya yeniden çok önemli bir gelişim içinde; yeniden kendini hatırlattı, tarihteki öneminin farkına vardı” dedi.

Konya’nın turizm alt yapısının güçlendiğini, yeni cazibe merkezleri kazandırıldığını kaydeden Başkan Akyürek, sadece merkezde değil ilçelerde de bir çok restorasyon çalışmasıyla tarihi eserleri hayata kazandırdıklarını, ilçelerin de turizm altyapısını güçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Yeni Mevlana Müzesi 2017’de

Konuşmasında Konya açısından önemli konuda açıklama yapan Başkan Akyürek, “Kültür Bakanlığı ile mutabakatla yürüttüğümüz Mevlana Müzesi projesi var. İnşallah Mevlana Müzesini yapıp 2017 yılı içinde açılışını gerçekleştireceğiz. Mevlana Müzesi adıyla anılan külliye, Hz. Mevlana’nın türbesi ve ailesinin metfun olduğu türbe, dergah mescitten oluşan bir külliye. Hz. Mevlana Külliyesi’nin asli hüviyetini kazanması gerekiyor. Müzenin depolarında çok sayıda sergilenmeye hazır ama alan olmadığı için sergilenemeyen tarihi eser, vesika var. Mevlana Müzesi’nin hemen civarlarına bakanlıkla birlikte hayata geçireceğimiz müzeyle birlikte Kültür Müdürlüğümüz ve Müze Müdürlüğümüz hem gelen misafirlere daha iyi hizmet verebilecek, hem de geniş sergileme alanlarıyla depolarda bekleyen eserler sergilenmiş olacak. Bir diğer konu ise, Gilistra’da 2 bine yakın kaya ev ya da depo olarak kullanılan tarihi mekan var. 2 bin yıllık bir yerleşim yerinden bahsediyoruz. Orayla ilgili geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. Gilistra Türkiye’nin yeni Kapadokyası olacak. Bütün kaya evler, mağaralar, şapel, tamamı temizlenip aydınlatılacak, bakımı yapılacak. Yol genişletilecek. Yolun uluslararası turizm yolu haline gelmesi sağlanacak. Antalya’daki ziyaretçilerin uğrayabileceği, 15-20 kilometrelik bir yolla Seydişehir ve Antalya yolunu da bağlayacak bir yol çalışmasını programa aldık. Burayı da yeni bir cazibe alanı olarak dünya turizmine, kültürüne kazandırırsak, insanlık adına önemli bir hizmet yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Konya’ya gelen ziyaretçilerin bir mananın peşinden geldiğini belirten Başkan Akyürek, “Gelen insanlar inançla, bir mana arayarak geliyor. Sevginin şefkatin çözemeyeceği herhangi bir problem yoktur. Dünya barışı açısından da Konya bu mesajı verebilecek potansiyele sahip” diye konuştu.

İslam dünyası turizm başkenti Konya’nın tanınırlığı arttı

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, bu ve benzeri etkinlikler sırasında katılımcılar arasında yapılan istişare ve müzakerelerin İslam ülkelerinde turizmin gelişmesine olumlu katkılar sağlayacağını söyledi.

Kulaklıkaya, “Yaklaşık 1 yıllık süre zarfında diğer birçok değerleriyle birlikte İslam Dünyası Turizm başkentliği unvanının Konya’mızın tanınırlığı ve bilinirliğine ilave katkısı olduğuna inanıyorum. Konya’da yapılan bilgi ve tecrübe paylaşımı ile geleceğe yönelik ulusal ve uluslararası işbirliğine yönelik somut öneriler, 2017’de Bangladeş’te icra edilecek 10. İslam Turizm Bakanları konferansına sunularak evrensel ölçeğe taşınacaktır” dedi.

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) Genel Direktörü Dr. El Hassane Hzaine, Konya için markalaşma ve turizmin teşviki konularına odaklanarak dünya turizm piyasası ile ilişkilendirip bağlayacak olan güzel özelliklerin üzerine gitmek gerektiğini söyledi.



İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt, “Böyle bir kültürel geçmişe, kültürel mirasa sahip bir şehirde de strateji çalışmalarının geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, 2016 Dünya İslam Dünyası Başkenti konusunun Konya’nın gündemine geldiği günden itibaren şehri daha yukarıya taşımak için gecesini gündüzüne katan, turizm alanında seferberlik başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti. Yarar, “Konya olarak, üzerimizde taşıdığımız, şehrin maddi manevi sorumluluklarının bilincinde olduğumuz sürece eminim ki, Konya’nın turizm pastasından aldığı payı daha da büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

Akademisyenler, sektör temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri ve STK’ların görüşlerini paylaşacağı Konya’da Turizmin Geleceği Çalıştayı 2 gün sürecek ve 4 oturum şeklinde gerçekleşecek.
Kaynak: İHA