Ahıska Sürgününün 72'Nci Yıl Dönümü Posof'ta Anıldı

Ahıska sürgününün 72’nci yıl dönümü Ardahan’ın Posof ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Ahıska Sürgününün 72'Nci Yıl Dönümü Posof'ta Anıldı
Sovyet işgali altında olan Ahıska Türkleri’nin Stalin tarafından 1944 yılında vatanlarından sürgün edilmelerinin yıl dönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi.

Ahıska Türklerinin dramı, Posof Yüksek Okulu tarafından düzenlenen programda dile getirildi.

Posof Belediye Düğün Salonunda yapılan programa Ardahan Üniversitesinden Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uyanıker, Kazakistan’ın Almatı şehrinden uzman Sofia Dadayeva ve Kırım Tatarlarından Doç. Dr. Ranette Gafarova katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak günün anlamını ve o tarihten bu yana dünyada yaşanan olayları anlatırken ilk konuşmacı olarak Posof Belediye başkanı Cahit Ulgar’a söz verildi.

Sahneye davet edilen Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu Mehmet Akif’in şiirlerinden örneklerle Müslümanlar üzerinde oynanan oyunları anlattı. Program, konuşmacılarından Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, dünya siyasetinden örnekler vererek sürgünlerin sebeplerini anlattı. Ahıska Türkleriyle ilgili araştırma yapan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Dağdelen, o dönemde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Kazakistan’dan gelen Sofia Dodayeva, programdaki konuşmalardan duygulanarak ağlayınca kısa bir konuşma yaptı. Kırım Tatarlarından olan Doç. Dr. Ranette Gafarova da konuşması sırasında duygularını gizleyemedi.

Toplantıya Yüksekokul öğrencileri, Posof Lisesi ve Posof İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Programın sonunda Çıldır’lı aşık Mehmet Oktay (Ergani) sahneye davet edildi. Aşık Ergani sazı ve sözleriyle salondakileri duygulandırdı.

Posof Yüksekokulu Müdürü Cemalettin Ayvazoğlu program sonunda tüm katılımcılara teşekkür ederek bu tür programlara devam edileceğini belirtti.

Kaynak: İHA