'Ahıska Sürgün Anıtı' Törenle Açıldı

Bursa İnegöl’de belediye tarafından yaptırılan ‘Ahıska Sürgün Anıtı’nın açılışı eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın katıldığı törenle yapıldı.

1944 yılında yaşadıkları büyük sürgünün acısını halen taşıyan Ahıskalı vatandaşlar için kalıcı ve anlamlı bir eser kazandırmak üzere çalışma başlatan İnegöl Belediyesi, Ahıskalı vatandaşların yoğunlukta olduğu Alanyurt Fatih Mahallesi’nde Ahıska Sürgün Anıtı inşa etti. 2 bin 600 metrekare alan üzerinde inşa edilen anıtın yapımının tamamlanmasının ardından anıtın açılış töreni Ahıskalıların sürgününün 72’inci yıl dönümü olan 14 Kasım’dan bir gün önce gerçekleştirildi.

Fatih Mahallesi Demirtaş Sokakta 13 Kasım Pazar günü yapılan Hilal şeklindeki anıtın açılışına İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala da katılım gösterdi. Yüzlerce Ahıskalı vatandaşın katıldığı tören, Turgutalp Camii İmam Hatibi Emin Topçu’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Ahıskalılar Sürgün Anıtının açılışında konuşan Dernek Başkanı Mehmet Taş, bu anıtın kendileri için büyük bir anlam taşıdığını söyledi.

Ahıskalılara kalıcı ve anlamlı bir eser kazandırıldığını aktaran Taş, “Bu anıt tüm Ahıskalı kardeşlerimizin sürgünde ve sürgün sonrası yaşadıkları zulmü en güzel bir şekilde anlatıyor. Bizler unutmadık, çocuklarımıza ve torunlarımıza da unutturmayacağız" dedi.

Mehmet Taş’ın ardından İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise İnegöl’ün dört bir tarafında 7/24 çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye’nin kalbinin attığı, sanayi, kültür, turizm ve sanat adına önemli işlere imza atılan İnegöl’de belediye olarak hizmet standartlarını daha da yukarılara taşımanın gayretini gösterdiklerini ifade eden Aktaş, Ahıska Türklerinin anavatanlarından sürgün edişlerini ölümsüzleştirecek ve tarihe ışık tutacak Ahıska Sürgün Anıtı, meydan ve çocuk parkının hayırlı olmasını diledi.

"Takipçisi olacağım"

Eski İçişleri Eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ise Ahıska’nın sadece bir coğrafi bölgenin adı olmadığını vurgulayarak, “Ahıska bir imanın, irfanın, zulme karşı duruşun adıdır, zalime karşı çıkışın adıdır. Ahıska nereye giderse gitsin imanını, kimliğini, irfanını birlikte götürmenin adıdır. Bunu hatırlatmak üzere bu anıtı yapan belediye başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Kendisi küçük ama anlamı çok büyük. O gün ki şartlarda şehit olan 20 bin kardeşimizi rahmetle anıyorum. Onlar gittiler ama öyle bir hatıra bıraktılar ki kıyamete kadar yaşayacak. Bize çok büyük dersler bıraktılar. Türkiye herkesin vatanıdır. Burada hiç kimse misafir değildir. Sizlerin çektiği sıkıntıların giderilmesine yönelik yapacağımız her görevin takipçisi olacağım” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası kurdele kesimi ile anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA