Yılın İlk On Ayında, Bankalara İbraz Edilen Çek Adedi Azaldı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Ekim ayı çek raporunu yayımladı. Verilere göre;2016’nın ilk on ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 3oranında azalarak 18 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Ekim ayı çek raporunu yayımladı. Verilere göre;2016’nın ilk on ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 3oranında azalarak 18 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 7,8 oranında artışla toplam 584 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, parasal tutarı 23,1 milyar TL olan 666 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 7,6 vetutarında yüzde 5 oranında artış yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 3,8 milyar TL tutarındaki 131 bin adet çek daha sonra ödendi.

Yılın ilk on ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla yüzde 3,7 ve tutar bazında geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak yüzde 4 olarak gerçekleşti. Adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla: İstanbul,Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 9 oranla Hakkari oldu. Hakkari’yi sırasıyla, yüzde 8,8 ile Bilecik,yüzde 8,6 ile Mardin, yüzde 8,3 ile Iğdır ve yüzde 8,3 ile Kırıkkale takip etti. Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller iseKastamonu, Çankırı, Edirne ve Çorum olarak sıralandı. Adet olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 9,9 oranla Hakkari oldu. Hakkari’yi sırasıyla, yüzde 8,7 ile Şırnak,yüzde 6,7 ile Mardin, yüzde 6,5 ile Kırıkkale ve yüzde 5,7 ile Diyarbakır takip etti. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Çankırı, Sinop ve Kastamonu olarak sıralandı.
Kaynak: İHA