Uganda Heyeti Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi'ne Hayran Kaldı

Dışişleri Bakanlığının daveti üzerine ülkeye gelen Uganda heyeti Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni ziyaret etti.

Dışişleri Bakanlığının daveti ile Türkiye'ye gelen Uganda'nın Busoga eyaleti delegasyonu, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne (BTM) ziyarette bulundu.

BTM Exhibit tarafından tamamen yerli imkanlarla üretilen, 300’den fazla deney düzeneğini barındıran Bilim ve Teknoloji Merkezi, Asya ve Ortadoğu’nun ardından Afrika’daki gelişmekte olan ülkelerin de ilgisini çekiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Uganda’nın Busoga eyaleti delegasyonu Bursa’daki teknik inceleme turunu Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni ziyaret ederek tamamladı.

Uganda Belediye Başkanı David Balaba ile Jınja Belediyesi Başkanvekili Waıdhuuba Jofram’ın da aralarında bulunduğu heyet, önce Bursa Bilim Teknoloji Merkezi’nin faaliyetleri hakkında bilgi aldı ardından ''Altın Çağ’da Bilim'' ile Devr-i Dinozor sergilerini gezdi. Deney düzeneklerini de yakından inceleyen Uganda heyeti, merkezde bulunan ve gerçek bir uçuş deneyimi sunan uçak simülatörü Max Flight’ı denedi, 9-D sinemada stres attı.

Ugandalı heyet, Galileo’nin 'Dünya dönüyor' dediği için engizisyon mahkemesince idama mahkum edildiği tarihten 231 yıl önce yapılan ve Ulucamii minberinde bulunan güneş sisteminin resmedildiği alanı da ilgiyle inceledi.

Ülkelerinde tarım ve hayvancılığın gelişmesine ilişkin yatırımcı çekmek amacıyla çıktıkları Türkiye gezisinin Bursa ayağında ülkenin en kapsamlı Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etmelerinin kendileri için önemli bir deneyim olduğunu ifade eden Balaba, özellikle BTM Exhibit tarafından üretilen Altın Çağ’da Bilim Sergisi’nden çok etkilendiklerini ifade etti.

Balaba, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere Batının İslam medeniyetini kabul etmediğini ve görmezden geldiğini aktararak, 'Müslüman bilim insanlarının Batı'dan yüzyıllar önce icat ve keşfettikleri buluşların gözler önüne serildiği 'Altın Çağda Bilim' sergisi, İslam medeniyetini hiçe sayan Batıya verilen en anlamlı cevap olmuş. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Akıllıca tasarlanmış, iyi dizayn edilmiş sergi, çok önemli tarihsel bir anlam taşıyor.'' ifadelerini kullandı.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni 'mükemmel' olarak tanımlayan Balaba, şunları kaydetti:

''Bursa’daki teknik inceleme gezilerinin en verimli durağı burası oldu diyebilirim. Etkilenmemek, hayran kalmamak mümkün değil. Kendi şehrimde, kendi ülkemde böyle bir merkezin olmasını çok isterdim. Böyle bir merkez kendi ülkem dahil Afrika’da yok. Bu tür merkezler çocukların gelişmesi, bilim insanlarının, sağlıklı nesillerin yetişmesi adına oldukça önemli. Bursa ile girişeceğimiz ortaklıklarda Bilim ve Teknoloji Merkezi en önemli proje olacak. Bu merkeze benzer bir yapının Busoga'da da yapılabilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği geliştirebiliriz. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin deneyimlerinden yararlanabiliriz.''

Kaynak: AA