Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü Zirvesi

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu: 'TÜRKONFED Türkiye'nin yalnızca en büyük KOBİ yapılanmasına sahip iş dünyası örgütü değil aynı zamanda üyesi olan 31 kadın derneği ile en büyük örgütlü kadın gücüdür' TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Açık: 'İş Dünyasında Kadın Komisyonu'muzun kuruluşunun 10. yılı olan 2017 yılını 'Kadın Yılı' ilan ettik'

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu,'TÜRKONFED Türkiye'nin yalnızca en büyük KOBİ yapılanmasına sahip iş dünyası örgütü değil aynı zamanda üyesi olan 31 kadın derneği ile en büyük örgütlü kadın gücüdür.' dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu ev sahipliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü Zirvesi, kadın liderleri İstanbul'da buluşturdu.

Zirvede konuşan Kadooğlu, İDK Komisyonu aracılığıyla 2007'den beri kadınların eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılımını teşvik edecek çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kadooğlu, 'TÜRKONFED Türkiye'nin yalnızca en büyük KOBİ yapılanmasına sahip iş dünyası örgütü değil aynı zamanda üyesi olan 31 kadın derneği ile en büyük örgütlü kadın gücüdür. Federasyon ve derneklerimizin yöneticilerinin birçoğunun da kadın olması gurur duyduğumuz bir tablodur. Çünkü gelişmiş bir ekonomi ve demokrasi iş dünyasında kadın istihdamının artırılmasına, kadına yönelik şiddetin son bulmasına, kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesine bağlıdır.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kadın istihdamı konusunda gelişmeler var olduğunu ama yeterli olmadığını belirten Kadooğlu, cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında sağlamanın Türkiye'nin sosyo-ekonomik kalkınması açısından vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kadooğlu, şunları kaydetti:

'Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey'in son raporuna göre, 2025'e kadar kadınların ekonomik hayata erkeklerle eşit katılımının sağlanması halinde küresel çapta toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) yüzde 11'lik artış öngörülüyor. Ülkemizde her ne kadar kadın istihdamı konusunda önemli gelişmeler yaşanmış olsa da uluslararası araştırmalar Türkiye'nin hala hak ettiği yerde olmadığını gözler önüne seriyor. Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi 2015 yılı verilerine göre, Türkiye, kadınların iş gücüne katılımında 145 ülke arasında 131. sırada yer alıyor. Bu durum ülkemizin kalkınmasının önündeki en önemli engellerden biridir. Kadının ekonomiye güç katacağı, refahın anahtarının kadında olduğu unutulmamalıdır.'

- '2017 yılını 'Kadın Yılı' ilan ettik'

TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ise sürdürülebilir kalkınma için kadınların iş gücüne katılımı şart olduğunun altını çizdi.

Sürdürülebilir kalkınma için toplumun yarısını oluşturan kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanlarda daha fazla yer alması gerektiğini belirten Açık, karar mekanizmalarına da kadının daha çok katılması gerektiğini belirtti.

Açık, 'Kadınların iş gücüne katılım oranı küresel ölçekte yüzde 50, AB ortalamasında ise yüzde 70 seviyesinde. Oysa ülkemizde bu oran yalnızca yüzde 32. Ayrıca Türkiye genelinde işverenlerin yalnızca yüzde 8'inin ve her 100 girişimciden sadece 9'unun kadın olması, ülke ekonomisinin küresel rekabet gücünü de baskı altında tutmaktadır.' diye konuştu.

Açık, GSYH'nin artması ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 50'ler seviyesine çıkması, ayrıca kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne katılma oranlarının da arttığını vurgulayan Açık, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ülkemizde okuma yazma bilmeyen kadın oranı erkeklerden 5 kat daha fazla. Ayrıca kadınlar tüm eğitim düzeylerinde aynı işi yapan erkeklere göre daha düşük ücret alıyor. Dünya Ekonomik Forumu 2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, Türkiye'de bir kadının kazandığı 1 dolara karşılık aynı işi yapan bir erkek, 2,56 dolar kazanıyor. Halbuki kadınların toplumun tüm alanlarında ve karar alma mekanizmalarında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için kadın emeğine vasıf kazandırılması gerekiyor.

Üst düzey mesleklerde her iki cinsiyete eşit fırsat ve yer verilmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın yapılmasına izin verilmemesi ve kadının güçlendirilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, STK'lar, meslek örgütleri ve iş dünyasının, sektörler arası iş birliği çerçevesinde, ekip-takım ruhuyla mücadele etmesine ihtiyaç var. Bu noktada, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak kadının toplumdaki statüsünün iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, kadının ekonomik ve sosyal yaşamda hak ettiği yere ulaşması için sürdürdüğümüz çabalarla öncü bir rol üstlenmeye devam edeceğiz. Bunun için de İş Dünyasında Kadın Komisyonu'muzun kuruluşunun 10. yılı olan 2017 yılını 'Kadın Yılı' ilan ettik. TÜRKONFED olarak bu kapsamda yıl boyunca kadın konusunu en önemli gündem maddesi yapmak için çeşitli etkinlikler yapacağız.'

- 'Türkiye'nin 79 milyonluk nüfusunun merkezine kadını alınması gerekiyor'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, 'Kafa gücünün öne çıktığı yeni düzende yerimizi almamız için toplumun yarısını oluşturan kadınların potansiyellerinden yararlanmamız çok büyük önem taşıyor.' şeklinde konuştu.

En büyük güç olan yetişmiş insan gücüne bakıldığında Türkiye'nin 79 milyonluk nüfusunun merkezine kadını alınması gerektiğini belirten Şahin, kadının önündeki bütün engelleri kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Şahin, 'Ancak bu şekilde Cumhuriyetin 100. yılında, dünyanın 10. ekonomisi olma hedefine ve 2071 hedeflerine ulaşabiliriz. Kadınların sürdürülebilir kalkınmanın içinde olabilmesi önce kadın-erkek eşitliğinin özümsenmesine bağlı.' ifadelerini kullandı.

Kadının bir birey olarak her noktada yetiştirilmesi ve erkeklerdeki zihinsel dönüşümün hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Şahin, 'Kadının hayatın her alanında eşit yer alması için en önemli gereklilikler eğitimde fırsat eşitliği, sağlık ve istihdam. Eğitim ve sağlık konusunda bilinçli bir kadının güçlü alanlarını görmesi, kuvvetlendirilmesi için istihdam edilmesi gerekiyor. Kadını merkeze koyarak teşvik etmek, sisteme dahil etmek önem taşıyor.' dedi.

Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü Zirvesine, Türkiye ve dünyadan iş ve sivil toplum dünyasının önde gelen kadın yöneticilerinin yanı sıra 300'e yakın kişi katıldı.

Kaynak: AA