'Sinemanın Görünmeyen Kahramanları' Ödüllendirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Yılmaz: 'Biz de Türk sinemasının gücünün farkındayız. Bakanlık olarak bu güce katkı sağlamak için hiç durmadan çalışıyoruz' Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: 'Beyoğlu dev bir set gibidir. Her mahallemiz, her sokağımız doğal bir film platosu desem, sanırım abartmış olmam'

Sinemanın görünmeyen kahramanları, Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) ve Kültür Kenti Vakfı iş birliğinde düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Beyoğlu Grand Pera Emek Sineması’nda gerçekleştirilen, 'Sinemanın Görünmeyen Kahramanları' ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, sinema sanatının ortak bir rüya görmek gibi olduğunu belirterek, 'Salona girip ışıklar söndüğünde sanki topluca başka bir aleme seyahat ederiz. Rahmetli Sadri Alışık ne diyor, 'Şu hayatın alanları, planları malum.' Sinema hayatın rüyasıdır.' dedi.

Yılmaz, sinemanın geçmişten geleceğe giden hatıralar olduğunu dile getirerek, 'Sinema sanatı günümüzde ortak ideallerin, hikayelerin, ortak geleceğin merkezidir ve hiç kuşkusuz sinema sanatı, ülkeyi tanıtan en önemli araçtır. Biz de Türk sinemasının gücünün farkındayız. Bakanlık olarak bu güce katkı sağlamak için hiç durmadan çalışıyoruz.' diye konuştu.

Türk sinemasının artık dünyada kabul gördüğünün altını çizen Yılmaz, 'Sinemamıza emek veren gizli kahramanlarımız var. 102 yıllık sinema serüveninin ardında görünmez eller var. Sizler gibi özverili gizli kahramanları tanımaktan ve aynı sektör için çalışıyor olmaktan gurur duyuyorum. Türk sinemasını omuzlarınızda taşıdığınız için sizlere teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

-'Sinemayı sinema yapan, o gizli kahramanlardır'

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da Beyoğlu'nda en çok sinemanın ekilip biçildiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

'Beyoğlu'nda sinema, bir baba, bir anne mesleği gibi, babadan oğula, anneden kıza mirastır. Beyoğlu dev bir set gibidir. Her mahallemiz, her sokağımız doğal bir film platosu desem, sanırım abartmış olmam. Şimdi Beyoğlu'nda kurulan onlarca setten birine gitsek etrafta koşturan yüzlerce insan görürüz. Kimi makyaj yapar, kimi kablo taşır, kimi dekor kurar. 10 saniyelik bir diyalog için saatlerce, bazen günlerce, yüzlerce insan gece gündüz çalışır. Ama ışıklar sadece iki oyuncunun üstüne düşer. Sinemayı sinema yapan, işte o gizli kahramanlardır.'

Sinemanın görünmeyen kahramanlarını alkışlamak için törende olduklarını kaydeden Demircan, şunları dile getirdi:

'Kamera arkasında harika işler başaran gizli kahramanlar sayesinde sinemamız bugünkü yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bendeniz, daima yanınızdayım. Beyoğlu Belediyesi daima yanınızdadır. Benim için bu ödüller, yaşamın tüm renklerini beyaz perdeye aktaran tüm sinema emekçilerimize bir vefa, bir hürmet anlamına geliyor. Sinema tarihimizin 102'nci yılında, sizlere şükran duygusuyla çıktık yola. Ödül alan, almayan bütün gizli kahramanlarımızı ayakta alkışlıyorum.'

- Türk sineması, binlerce sanatçı, binlerce teknisyen ve 30 milyon seyirci

TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar ise Türk sinemasının çok büyük bir sektör olduğunu ifade ederek, 102'nci yılını kutlayan Türk sinemasının milyonlarca dolarlık bütçeler, binlerce sanatçı, binlerce teknisyen ve 30 milyon seyirciye sahip olduğunu vurguladı.

Türk sinemasının bayrağının her yerde büyük bir ışıltıyla parlaması dileğinde bulunan Yaşar, 'TÜRSAK Vakfı olarak bütün amacımız, çabamız sinemanın ışığını biraz daha kuvvetli yakmaktır.' dedi.

Etkinlik kapsamında yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz, ışık şefi Süleyman Çekiç, sanat yönetmeni Kadriye Deniz Özen, set amiri Mevlüt Ekinci, oyuncu Cevdet Balıkçı ve Neşe Arda, yapımcı Günay Kosova, ses-kayıtçı Tuncer Aydınoğlu, yapım koordinatörü Zafer Par, görüntü yönetmeni Kaya Ererez, laboratuvar uzmanı Türker Par, kurgucu İsmail Kalkan, makyöz Oya Tolga, seslendirmeci Bedia Ener, grafik sanatçısı Erol Ağakay ve prodüksiyon amiri Bekir Çetiner ödüle layık görüldü.

Ödülleri, Emir Karan, Mevlüt Koçak, Ceren Benderlioğlu, Serdar Akar, Osman Sınav, Yusuf Sezgin, Erdal Aktaş, Selda Alkor, Ergin Yılmaz, Yılmaz Atadeniz ve Engin Çağlar'ın da aralarında bulunduğu ünlü isimler takdim etti.

Ünlü sanatçı Cahit Berkay, törende mini bir konser verdi.
Kaynak: AA