Sıcak Hava İnşaatçılara Ve Çiftçilere Yaradı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi inşaat çalışanlarının işine yaradı. Sıcak geçen kış mevsimi son yıllarda saman sıkıntısı çeken besiciye de nefes aldırdı. Ahırlarda yemlenen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar meralara bırakıldı.

Sıcak Hava İnşaatçılara Ve Çiftçilere Yaradı
Sıcak hava şartları sayesinde işçiler inşaatlarda çalışmaya devam ediyor. Çiftçiler ise hayvanlarını meralara salarak hayvanlarını merada besliyorlar.

Fayans ustası Fikret Çiftçi, sıcak havanın tadını çıkardıklarını, semaverde çay keyfi yaptıklarını ve inşaat işlerini de aksatmadan yürüttüklerini söyledi.

Çiftçi, ’’Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi herkese yarıyor. Hayvanlarımız otluyor. Yakıttan tasarruf ediyoruz, ottan ve yemden tasarruf ediyoruz.’’ Dedi.

Ardahan’da birçok besici, yılın bu mevsiminde havaların ısınmasıyla beraber ahırda beslenen hayvanlarını meralara çıkardı. Geçen sene kış aylarının çetin geçmesinden dolayı hayvanlarının bakımlarını ahırlarda yaptıklarını söyleyen çiftçiler, bu yıl Kasım ayının sıcak geçmesi ile hayvanlarını meralara saldıklarını dile getirdi.

Sulakyurt köyü Muhtarı Şenol Karabağ, Hayvanları meralara saldıklarını ve yem sıkıntısından dolayı bir nebze de olsa rahatladıklarını söyledi.

Karabağ, ’’Hava koşullarının iyi gitmesi çiftçinin ve üreticinin yüzünü güldürdü. 100 hayvanı olan bir çiftçinin günlük 500 kilo yem ve ot karı oluyor. İnşallah bir süre daha bu şekilde devam ederse çiftçinin yüzü bir hayli gülecek. 600 hanelik bir köye sahibiz ve 7000 adet büyük baş hayvan mevcut. Yaz aylarında havaların yağışlı gitmesi sonucu meralar hayvanların beslenmesine yeterli durumda.’’

Mera alanlarındaki suların kirliliğinden yakınan Muhtar Şenol Karabağ, ’’Sularımız kirli ve hayvanlarımızın su ihtiyacını meralardan gideremiyoruz. Bu dereler bi hayli kirlendi. Bunun süratli bir şekilde giderilmesi lazım. Meralarımızın ve sularımızın kirlilikten kurtulması için kanalizasyon olayı şarttır köyümüze. Bunun bir an önce yapılmasını yetkililerden talep ettik, inşallah en kısa zamanda bu sorunumuzu giderirler.’’ Şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA