Kömür Açıklamaları Soma'yı Sevindirdi

2014 yılında yaşanan maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiği kömür ve enerji diyarı Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren kömürcüler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kömürle ilgili açıklamalarını ’doğru ve yerinde yapılmış’ açıklamalar olarak değerlendirdi.

Kömür Açıklamaları Soma'yı Sevindirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kömürle ilgili açıklamalarını değerlendiren Soma Kömürcüler Derneği Başkanı Nadirhan Hızlı, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kömür konusunda yaptığı açıklamaları dinledik. Bu gelişmeler Soma kömürcüleri olarak bizlerin düşüncelerinin tercümanı oldu. Bizler Soma kömürcüleri olarak hükümetimizin ve enerji politikaları ile ilgili yapılan çalışmaların sonuna kadar arkasındayız" dedi.

"Anti kömürcülere karşıyız"

Nadirhan Hızlı, “Enerji Bakanımız Berat Albayrak yerli kömür üretiminin yüzde 12’ler seviyesinden yüzde 16’a yükseldiğini, bunun da bazı kesimleri rahatsız ettiğini söylemişti. Enerji Bakanımız, ’Türkiye’de yerli kömürü yüzde 12’lerden 16’lara çıkardık, kıyamet kopuyor. Burada kömür sektörünün paydaşları olarak kömürün öneminin farkındayız. Ancak bir de anti kömürcülük yapmaya çalışan, anti kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri var. Çok da önemli değil, çok da kafamıza takmayacağız. Hele hele dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere kömürden bu kadar faydalanıldığı, yararlanıldığı bir atmosferde onların dediklerine çok da bakmayacağız. Avrupa’ya bakıldığında yüzde 84 kömürden üretiyor elektriğini. Amerika yüzde 45, İngiltere yüzde 39... Dünya ortalaması yüzde 40’ın üzerinde, ancak Türkiye’de yerli kömürü yüzde 12’lerden 16’lara çıkardık diye kıyamet kopuyor. Kimse kusura bakmasın, biz bu kaynağımızı sonuna kadar kullanacağız’ demişti. Bizler de anti kömürcüler olarak nitelendirilen bu lobiye karşı olduğumuzu belirterek Soma’da ELİ Müessese Müdürlüğünü göreve davet ediyor ve üretim kapasitesi ile ilçemizdeki kömürcülere sağlanan temrinlerin bir an önce teminini istiyoruz. Yerli üretim ile ülke ve ilçe ekonomimize sağlanacak katkı şüphesiz gözardı edilemez" diye konuştu.

"Bahaneleri çevre kirliliği"

Kendilerini çevreci olarak isimlendiren bazı grupların üretimin karşısında durduğuna dikkat çeken Hızlı, “Kendilerini çevreci olarak tayin eden bazı çevreciler üretimlerimiz karşısında durmak ve yatırımları baltalamak için örgütlenerek eylemlerle çalışmaları yıpratmak istiyorlar. Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın da dediği gibi herkesten daha çok çevreciyiz. Çünkü biz ceddimizi de neslimizi de biliyoruz. Ecdadımız insan haklarında, çevrecilikte yüzlerce yıllardır hep en önlerdeydi. Bizler de torunları olarak onların önünde olacağız. Tüm canlıları, doğayı, tabiatı, birileri gibi sloganik değil; hem eylemler, sloganlar hem de dünyayı en çok siz kirletiyorsunuz. Kimse kusura bakmasın Türkiye emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir. Birileri boş boş konuşmasın. Eylem yapmaya yeltenen birileri enerjilerini en çok kirleten ülkelere götürsünler, orada yapsınlar" dedi.

Soma’da da bunun örneklerinin yaşandığını belirten Hızlı, "Kimse bu oyunlara gelmesin. Ülkemiz ve ilçemiz her geçen gün daha da gelişiyor ve güçleniyor. Bizler hükümetimize güveniyor ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA