İngiltere'de Farage-Trump Görüşmesi Rahatsızlığı

İngiltere'de AB ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinin (UKIP) vekaleten liderliğini yürüten Nigel Farage'ın, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump ile görüşmesi ülkede rahatsızlık yarattı.

İngiliz gazeteleri bugünkü manşetlerinde Farage'ın hafta sonunda Trump ile ABD'nin New York kentinde yaptığı görüşmeye odaklanırken, Farage-Trump görüşmesinde çekilen bir fotoğraf, birçok gazetenin ön sayfasına taşındı.

Independent gazetesi, Trump'la görüşen ilk İngiliz siyasetçi Farage'ın, 'İngiltere'de hükümetin birçok üyesinin seçilmiş başkanla ilgili çok edepsiz şeyler söylediğini düşünüyorum. Sanırım arayı düzeltmek gerekiyor. Londra'da birileri benden bunu isterse yardıma hazırım.' ifadelerini hatırlattı.

Daily Telegraph da Farage-Trump görüşmesi üzerinden İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Partinin lideri ve Başbakan Theresa May'i eleştirerek manşetine, 'May, Farage'ın Trump ile olan ittifakına karşı çıktığı için eleştirilerin hedefinde' başlığını attı. Daily Telegraph, Başbakan May'e, 'Başbakanlık, UKIP liderinin İngiltere ile seçilmiş başkan (Trump) arasındaki ilişkileri geliştirmesine yardım etmesine izin vermeli' yönünde çağrı yapıldığını yazdı.

Guardian gazetesinin kabineden bir kaynağa dayandırarak verdiği haberde, Trump ile üst düzey görüşmelerin planlandığı belirtildi. Habere göre, bir hükümet yetkilisi, 'Dış politika bilgisi Trump'ın en güçlü olduğu alan değil. Muhtemelen Farage'ın da İngiliz hükümetinin üyesi olmadığının farkında değil. Farage ne hükümetin resmi bir üyesi ne de hükümeti temsil ediyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, ülkenin AB'den ayrılmasını (Brexit) destekleyen Muhafazakar Parti Milletvekili Iain Duncan Smith'in de 'Başbakan ölçülü ve hassas bir diplomasiye odaklanmışken, Farage yurt dışında zırvalıyor.' sözlerine yer verildi.

İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Muhafazakar Parti Milletvekili Crispin Blunt da Farage'ın Trump ile görüşmesine tepki göstererek Trump yönetiminde Farage'ın elçi görevi üstlenmesi fikrini 'tamamen mantıksız' bulduğunu söyledi.

Seçim günü ABD'de bulunan Farage, 'Sonunda ülkemizi seven ve Brexit sonrası değerlerimizi anlayan bir başkanımız oldu.' demişti.

Kaynak: AA