İngiltere'de Elektrikte Yeşil Enerjinin Payı Yüzde 50'Yi Geçti

İngiltere bu yılın üçüncü çeyreğinde toplam elektrik ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlasını yeşil enerji kaynaklarından sağladı.

Londra’daki Imperial College’ın konuya ilişkin raporuna göre İngiltere bu yılın üçüncü çeyreğinde toplam enerji ihtiyacının yüzde 50’den fazlası yeşil enerji kaynaklarından karşılandı.

Rapora göre İngiltere’de haziran-eylül aylar arasındaki dönemde nükleer, bioyakıt, hidro enerji, rüzgar, güneş enerjisine ilaveten Fransa’dan ithal edilen düşük karbon kaynaklarından üretilen elektriğin toplam elektrik pastasındaki payı yüzde 50,2 seviyesine ulaştı. Bu kaynakların İngiltere’nin elektrik ihtiyacındaki payı 2010 yılında yüzde 20 seviyesindeydi.

Raporda düşük karbon enerji kaynakları arasında en yüksek pay yüzde 26 ile nükleer enerjiden sağlanıyor. Bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 10’u rüzgardan, yüzde 5’i güneşten, yüzde 4’ü bioyakıt kaynaklarından, yüzde 1’i ise hidro enerjiden karşılanıyor.

İngiltere aynı zamanda elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü ise Fransa’da düşük karbon kaynaklarından üretilen ve ithal edilen elektrikten sağlıyor.

İngiltere’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi de 2010 yılına kıyasla 26 GW ile yaklaşık altı kat artış kaydetti.

Verilere ilişkin olarak Drax Power Üst Yöneticisi Andy Koss, “Bu rapor İngiltere’nin enerji sisteminin büyük ölçüde değiştiğini gösteriyor. Bunu faydasını da görüyoruz. Temiz enerji üretimi rekor seviyeye ulaştı. Elektrik üretimindeki karbon üretimi ise tüm zamanların en düşük seviyesinde.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA