Güney Kore, Kuzey'in Olası Provokasyonlarına Hazırlıklı

Güney Kore ordusu, Kuzey tarafından gelecek herhangi bir provokasyona karşılık vereceğini açıkladı.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin 2010 yılında Yeonpyeong Adası'nı bombalamasının 6. yılı öncesinde Pyongyang yönetimi tarafından düzenlenebilecek olası provokasyonlara karşı hazırlıklı olduğunu açıkladı.

Yonhap haber ajansı, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, dün Güney Kore sınırı yakınlarındaki cephe hattını ziyaret ettiğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada da '2010'daki bombalama öncesinde Kuzey Kore lideri, Sarı Deniz sınırı yakınlarındaki adalarda konuşlanan topçu birliklerini ziyaret etmişti. Kuzey Kore'nin o zamanki lideri Kim Jong-il'e oğlu Kim Jong-un da eşlik etmişti.' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Güney Kore ordusunun, sınır bölgelerinde Kuzey Kore topçu birliklerinin faaliyetlerini yakından izlediği belirtilerek 'Kuzey tarafından gelecek herhangi bir provokasyona kesinlikle karşılık vereceğiz.' ifadesine yer verildi.

- Kim'den Sarı Deniz sınırı yakınlarına ziyaret

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dün Güney Kore ile aralarındaki ihtilaflı Sarı Deniz sınırından birkaç kilometre uzaktaki Kali ve Jangjae adacıklarını ziyaret ettiğini duyurdu.

Kim'in Sarı Deniz'deki Kali adacığındaki ileri karakolunu ve Jangjae adacığındaki savunma müfrezesini denetlediği belirtildi.

Kali ve Jangjae adacıkları, Yeonpyeong Adası'nın sırayla 4 kilometre kuzeyinde ve 6,5 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.

Güney Kore, 23 Kasım 2010'da Yeonpyeong Adası'nda topçu eğitimi yapmış, Kuzey Kore de bu eğitimi gerekçe göstererek adayı bombalamış, bombardımanda 4 kişi yaşamını yitirmişti.
Kaynak: AA