Doğu Çin Denizi'nde Gerilim

Japonya, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınlarında Çin'e ait 4 gemi tespit ettiğini açıkladı.

Japonya'da Sahil Güvenlik Komutanlığı, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınlarında Çin'e ait 4 gemi tespit ettiğini açıkladı.

Kyodo haber ajansı, sahil güvenlik ekiplerinin öğleden sonra ıssız adacıkların yakınlarında 4 Çin sahil güvenlik gemisi gördüğünü duyurdu.

Japonya, 12 Kasım'da da Çin'e ait 4 sahil güvenlik gemisinin tartışmalı adalar yakınlarında görüldüğünü belirtmişti.

Çin'e ait 8 savaş uçağının eylül ayında tartışmalı Doğu Çin Denizi üzerinde uçmasının ardından Japonya, Pekin'in bölgedeki faaliyetlerini yakından izlediğini açıklamıştı.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Takımadalar, Japonya'da 'Senkaku', Çin'de 'Diaoyü' olarak adlandırılıyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları 'kamulaştırdığını' açıklamasının ardından tırmanmıştı.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​

Kaynak: AA