Almanya'da Hükümetin Ortak Cumhurbaşkanı Adayı Steinmeier Oldu

Almanya Ekonomi Bakanı ve SPD Genel Başkanı Gabriel: 'Biz, cumhurbaşkanlığı görevi için Steinmeier gibi bir kişinin aday gösterilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Hükümette bulunan partilerin, halkımızın cumhurbaşkanlığı görevine uygun bulduğu bir aday konusunda anlaşması iyi'

Almanya’da hükümeti oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD), 12 Şubat'ta görevi sona erecek Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yerine Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i ortak aday olarak belirlediği bildirildi.

Almanya Ekonomi Bakanı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, SPD Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Steinmeier'in halkın itibar gösterdiği ve güven duyduğu bir kişi olduğunu belirtti.

Özellikle değişimlerin yaşandığı bugün, bu güvene ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Gabriel, 'Biz, cumhurbaşkanlığı görevi için Steinmeier gibi bir kişinin aday gösterilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Hükümette bulunan partilerin, halkımızın cumhurbaşkanlığı görevine uygun bulduğu bir aday konusunda anlaşması iyi.” diye konuştu.

Gabriel, Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve kendisinin Dışişleri Bakanı Steinmeier ile çarşamba günü medyanın önüne çıkacaklarını duyurdu.

Almanya Başbakanı Merkel'in parti yönetim kuruluyla yaptığı telekonferansta, Steinmeier’in ortak aday gösterilmesine 'Aklın yolu bir' dediği öğrenildi.

Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder de Steinmeier’in aday gösterilmesini mükemmel bir karar olarak değerlendirerek bu karara destek veren CDU/CSU'ya da saygı duyduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Steinmeier, bugün Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısına katılıyor, yarın da Türkiye'de temaslarda bulunacak.

- İki dönem dışişleri bakanlığı görevinde bulundu

SPD-Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinde Gerhard Schröder'in başbakanlığı döneminde, 1999-2005 arasında Başbakanlık Daire Başkanlığı görevini yürüten Steinmeier, 2005'te Merkel’in ilk kez başbakan olduğu CDU/CSU-SPD hükümetinde 2009 yılına kadar dışişleri bakanlığı görevinde bulundu. 2007-2009 arasında Başbakan Yardımcılığı görevini de üstelenen Steinmeier, 2013'te Merkel liderliğinde kurulan ikinci CDU/CSU- SPD koalisyonunda yeniden dışişleri bakanı oldu.

Steinmeier, 2009'da düzenlenen genel seçimlerde Merkel’e karşı SPD'nin başbakan adayı olmuştu.

Kaynak: AA