Aksaray'da Şeker Hastalığına Dikkat Çekildi

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle yaptığı açıklamada diyabetin belirtileri, tedavisi ve yol açtığı organ hasarları hakkında bilgiler verdi.

Aksaray'da Şeker Hastalığına Dikkat Çekildi
Dr. Cafer Kaya, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen rahatsızlığının erken teşhisi halinde önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Dr. Kaya yaptığı açıklamada, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diabates Mellitus) rahatsızlığı erken teşhisi halinde düzenli olarak yapılan diyet + egzersiz ile önlenebilir bir rahatsızlıktır” dedi.

Dünya üzerinde 382 milyon insanın diyabet-şeker hastası olduğuna dikkat çeken Dr. Kaya, “Ülkemizde ise bu rakam 8 milyondur. Şeker hastalığı; pankreas organımızda çeşitli nedenlerle gelişen hasar sonrası salgılanan insülin miktarının ciddi şekilde düşmesi ya da insülinin yapılış bozukluğu sonucu kan şekerinin yükselmesidir. Kontrolsüz diyabet zamanla kalp damar sistemi, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi hasarlar yaratır. Erken yaşta kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve diyalize girme, extrem kayıplar ve cinsel bozukluklara yol açar, tüm vücudu sinsice kemirir. Düzensiz yaşam, hipertansiyon, obezite, kolesterol yüksekliği ve kalp damar hastalıkları diyabete davetiye çıkartmaktadır. Diyabet başlıca 2 tiptir. Tip 1 insülin bağımlı diyabet, tip 2 ise insüline bağımlı olmayan diyabettir. İnsüline bağımlı diyabet genelde çocuklarda ve gençlerde, insüline bağımlı olmayan diyabette genelde erişkin ve yaşlılarda görülür. Tip 1 olarak adlandırdığımız diyabet, insülin iğneleri dışında tabletlerle tedavi edilemez. Kan şekeri daha dengesiz ve erken yaşlarda komplikasyon gelişir. Genelde erişkin ve yaşlılarda görülen tip 2 diyabet ise şeker hapları ile kontrol altına alınabilir, alınamadığı durumlarda ise insülin kullanır” dedi.

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, “Hastane yöneticilerinin büyük katkıları ile Nisan 2016 tarihinde açılan Aksaray Devlet Hastanesi diyabet okulunun verdiği eğitimle hastalara bilgi ve farkındalık katmaktadır. Hastalarımız, hastanemiz diyabet okulundan büyük memnuniyet duymaktadırlar” dedi.

Kaynak: İHA