2016 Avrupa Sonbahar Doğalgaz Konferansı

ENGİE Küresel Piyasalar Başkanı Vedrenne: 'Avrupa'da rüzgar ve güneşten elektrik üretim miktarında zaman zaman dalgalanmalar yaşanıyor. Bu nedenle doğalgaz, elektrik üretiminde dengeleyici unsur olarak önemli rol üstleniyor' Avrupa Merkezi Doğalgaz Ticareti Platformu Başkanı Stainer: 'Geçen yıl Avrupa'da doğalgazdan elektrik üretiminde 478 teravatsaatlik işlem miktarına ulaştık. Bu yıl sonunda ise bu miktarın 540 terawattsaate çıkacağını öngörüyoruz'

ENGİE Küresel Piyasalar Başkanı Philippe Vedrenne, son dönemde elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının artmasına rağmen elektrik piyasasında doğalgazın dengeleyici unsur olarak önemini koruyacağını söyledi.

Lahey kentinde düzenlenen 2016 Sonbahar Avrupa Doğalgaz Konferansı'nda konuşan Vedrenne, Avrupa'da doğalgaz ticaretinde değişimler yaşandığını belirterek, 'Toplumda algı hızla değişiyor. 20 yıl önce doğalgaz kullanımı özendirilirken, bugün fosil yakıtlar hakkındaki algı olumsuz hale geldi. İklim değişikliğiyle mücadelenin önemi daha da arttı.' dedi.

Vedrenne, son yıllarda elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının artmasına rağmen doğalgazın önemini koruyacağını ifade ederek, 'Avrupa'da rüzgar ve güneşten elektrik üretim miktarında zaman zaman dalgalanmalar yaşanıyor. Bu nedenle doğalgaz, elektrik üretiminde dengeleyici unsur olarak önemli rol üstleniyor.' diye konuştu.

Elektrik üretiminde kömürden gaza geçilmesinin emisyon oranını yaklaşık yüzde 60 azalttığını dile getiren Vedrenne, Avrupa Birliği'nin emisyon hedeflerinin yakalanmasında doğalgazın önemli katkı sağlayacağını aktardı.

Dünyada yenilenebilir enerji alanında çok hızlı ilerlemeler yaşandığını ve bu alanda Çin'in başı çektiğini hatırlatan Vedrenne, 'Çin'de her 30 dakikada bir rüzgar türbini devreye giriyor. Maliyetlerin düşmesiyle yenilenebilir enerji rekabetçi bir enerji kaynağına dönüştü.' ifadelerini kullandı.

- Rusya-Ukrayna doğalgaz sözleşmeleri bitiyor

Vedrenne, doğalgaz piyasasının önemli oyuncularından Ukraynalı Naftogaz ile Rus Gazprom arasındaki tansiyonun düşmeyeceğini belirtti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki transit doğalgaz sözleşmelerinin 2019'da biteceğini ifade eden Vedrenne, aynı yıl içinde Ukrayna'da genel seçimler olacağını ve bu durumunda gaz piyasalarındaki belirsizliği artıracağını söyledi.

Avrupa Merkezi Doğalgaz Ticareti Platformu Başkanı (CEGH) Gottfried Stainer da Avrupa'da doğalgaz ticaret miktarının arttığını belirterek, 'Geçen yıl Avrupa'da doğalgazdan elektrik üretiminde 478 teravatsaatlik işlem miktarına ulaştık. Bu yıl sonunda ise bu miktarın 540 terawattsaate çıkacağını öngörüyoruz.' dedi.

Avusturya'da bulunan CEGH'nin, Avrupa'nın doğalgaz ticaretinde stratejik öneme sahip olduğunu anlatan Stainer, Avusturya'nın, Avrupa'daki önemli doğalgaz geçiş güzergahları üzerinde bulunduğunu belirtti.

Günümüzde olası arz sıkıntılarına karşın doğalgazda depolama kapasitelerinin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Stainer, Avusturya'nın doğalgaz depolama kapasitesinde oldukça iyi durumda olduğunu, bunun da enerji arz güvenliğini arttırdığını ifade etti.

Stainer, son dönemde Avrupa'da doğalgaz ticaret hacmininde önemli artış yaşandığını hatırlatarak, 'Geçen ay CEGH'de faaliyet gösteren bir piyasa katılımcısı bir megavatsaat elektriğe 12 avro öderken, bu rakam kasım ayı içinde 19,5 avroyu buldu. İşlem miktarı ve fiyatlarda artış var.' diye konuştu.

Kaynak: AA