Türkiye'nin Hafızası Kağıt Müzesi'ne İlk Günden İlgi Yoğun Oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu SEKA Kâğıt Müzesi’ne ilk günden itibaren ilgi çok yoğun oldu.

Türkiye'nin Hafızası Kağıt Müzesi'ne İlk Günden İlgi Yoğun Oldu
Eski SEKA Kağıt Fabrikası alanında kurulan, Türkiye’nin hafızası SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Müzesi açıldığı ilk günden bu yana yoğun ilgi görüyor. Öğretmenleriyle beraber gruplar halinde okullardan gelen öğrenciler, akademisyenler, üniversite öğrencileri, eski SEKA’lılar, çocuklarının elinden tutan anne babalar, müzede tarihin satır aralarında yolculuğa çıkıyor. Ziyaretçiler, müzeden çıktıklarında tarihte yaptıkları bu yolculuktan memnuniyetlerini de ifade ediyor.

Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri olan SEKA Kağıt Fabrikası, Türkiye’nin hafızası olmaya devam ediyor. Kocaeli’den Türkiye’ye herkesin hayatında iz bırakan fabrika, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası koruma projesi kapsamında müzeye dönüştürüldü. Kocaeli’de nesilleri büyüten fabrika şimdi geçmişin hikâyesini geleceğe taşıyor. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 19 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kağıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek.

SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.

Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1’inci Kâğıt Fabrikası’na ait 2 No’lu Kağıt Makinası’dır. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

Müze pazartesi günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Kaynak: İHA