TESK'ten BES Çağrısı

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Faizler düşerken hiçbir riski olmayan bir fona devlet tarafından verilen yüzde 25'lik katkı payı vatandaşlarımız için büyük bir kazançtır ve çok iyi değerlendirilmesi gerekir'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, faizlerin düştüğü bir ortamda Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yüzde 25'lik devlet katkısının büyük bir kazanç olduğunu ve çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, yaptığı açıklamada, geçmişte yüzde 25’lere kadar yükselen tasarruf oranının son yıllarda yüzde 14-15 seviyelerine kadar düştüğüne dikkati çekti.

İthal ürünlere olan talebin hem cari açığı hem de tasarruf açığını artırdığına değinen Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Özellikle bir tüketim merkezi haline gelen AVM’lerdeki uzak doğu menşeli ürünlere olan talep arttıkça hem cari açığımız hem de tasarruf açığımız artıyor. Toplum olarak bu tür ürünlere olan tüketimimizi azaltarak daha çok tasarruf etmeliyiz.

Son yıllarda tasarruf oranlarını artırabilmek için çok sayıda çalışma yapılıyor. BES'te devletin yüzde 25 oranındaki katkısı, çok büyük bir destektir. Faizler düşerken hiçbir riski olmayan bir fona devlet tarafından verilen yüzde 25'lik katkı payı vatandaşlarımız için büyük bir kazançtır ve çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Diğer taraftan esnafımız için üzerinde çalıştığımız işsizlik fonu da tasarruf oranına artırmaya büyük katkı sağlayacaktır. Umarım bu oranı önümüzdeki yıllarda yeniden yüzde 20 seviyelerine yükseltebiliriz. Unutmayalım ki tasarruf olmazsa yatırım da olmaz.”
Kaynak: AA