Tarladan Sofraya Kırmızı Toz Biber

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, alternatif olarak yetiştirilen kırmızı biber fırınlanması, kurutulması ve öğütülmesinin ardından katkı maddesi kullanılmadan toz biber olarak sofralardaki yerini alıyor İl genelinde üretilen bin 500 ton kırmızı biberin 60 tonundan yapılan toz biberin büyük çoğunluğu Marmara Bölgesi'ne pazarlanıyor Biberler, sadece kurutma işlemi için özel olarak hazırlanan toprak fırınlarda bir ayda kurutuluyor.

MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde alternatif ürün olarak yılda ortalama bin 500 ton civarında yetiştirilen kırmızı biberin 60 tonu, hasat edildikten sonra, fırınlanıp kurutuluyor, ardından öğütülerek toz biber haline getiriliyor.

Fidesi mart ayında yetiştirilen ve mayısta dikimi gerçekleştirilen kırmızı biberin eylülde başlayan hasadı, hava şartlarına göre kasım sonuna kadar sürüyor. Hasat edildikten sonra arazide bir süre kurutulan biber, daha sonra kurutma için özel olarak yapılmış toprak fırınlara alınıyor. Burada yaklaşık bir ay süren kurutma işlemine tabi tutulan biberler, ardından değirmende veya öğütme makinelerinde toz haline getiriliyor.

Ekiminden öğütülmesine kadar olan sürede herhangi bir katkı maddesi kullanılmayan biberin büyük çoğunluğu Marmara Bölgesi'ne pazarlanıyor. İlçede turşuluk ve kurutmalık olarak yetiştirilen yıllık bin 500 ton üründen 60 tonundan toz biber yapılıyor.

- ''Katkısız biber Osmaneli'de''

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaneli toz biberinin çok kaliteli olduğunu çünkü katkısız yetiştirildiğini belirterek, üretim sırasında ilaç kullanılmadığını söyledi.

Geçmiş yıllarda Osmaneli'nin geçim kaynağının kırmızı biber olduğunu anlatan Ünver, şunları aktardı:

''Bölgemizde yetişen biber kalitelidir. Çünkü buranın toprak ve hava yapısı farklı. Kendi orijinal tohumlarla yetişiyor. Hiçbir katkısı yok. Baharatçılar bizim toz biberimizin kaliteli olduğunu her zaman ifade etmişlerdir. Hem acılı hem acısız olarak kırmızı biberi üretiyoruz. Çiftçimiz, 10 kilodan 1 kilo çıkan toz biberin kilosunu 6-8 lira arasında pazarlıyor. Yani ekimi, hasat edilmesi, arazide ve fırınlarda kurutulması, öğütülmesi zahmetli bir iş. Çiftçimiz karşılığını almak istiyor.''

Üretici Şener Karakuş da biber fidesini tamamen kendi tohumlarından çim tahtasında yetiştirdiklerini anlatarak, ''Çim olarak yetiştirdiğimiz fidelerin ekimini mayıs ayında gerçekleştiriyoruz. Kesinlikle ithal tohum değildir. Çok emek sarf edilen bir iş ama ürünleri çok iyi pazarlayamıyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.'' diye konuştu.

Biber üreticisi Kadir Özyılmaz da ürettikleri biberi odunlu fırında kuruttuklarını belirterek, geçmiş yıllarda 100-150 hanenin biber ekimi yaptığını, son yıllarda emeklerinin karşılığını alamadıkları için bu sayının giderek düştüğünü söyledi.

Arif Erdoğan ise ekiminden sofraya kadar geçen sürede büyük emek vererek ürettikleri biberin organik olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA