'Saimbeyli Mavisi' Adana Tarım Fuarı'nda Tanıtılacak

Adana’nın Saimbeyli ilçesine özgü endemik bir kelebek türü olan “Saimbeyli Mavisi”, 16-20 Kasım tarihleri arasında 10.’su düzenlenecek Adana Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı’nda tanıtılacak.

Platform Adana Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saygılı, yaptığı açıklamada, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuarda, Saimbeyli’nin tarihi, turistik, tarımsal ve doğal güzelliklerinin tanıtılacağı bir stant açılacağını belirtti.

Saygılı, ilçenin tarımsal ve hayvansal ürünleri ile Saimbeylili kadınların el emeği göz nuru kilimlerinin sergileneceğini stantta ayrıca, ilçeye özgü endemik bir tür olan “Saimbeyli Mavisi” kelebeği ile ilçenin tarihi ve doğal dokusunun da tanıtımının yapılacağını ifade etti.

Tüm Adanalıları standı ziyaret etmeye çağıran Saygılı, “Bölge turizmine önemli katkılar sağlayacak olan ‘mavi kelebek’ ile bölgede üretilen doğal ürünler fuarda ziyaretçilerin beğenisine sunulacak” dedi.

Bölge insanı için bir gelir kapısı olacak çalışmalara destek olunmasını ve sahiplenilmesini isteyen Saygılı, “Şehrin stresinden kurtulmak isteyen Adanalı hemşerilerimizi, hafta sonları Saimbeyli’de Torosların güzelliğini keşfe davet ediyoruz” diye konuştu.

Platform Adana Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saygılı, açıklamasının devamında, bölgenin tanıtımı için büyük emek harcayan Prof. Dr. Zeynel Cebeci’nin “Saimbeyli Mavisi” kelebeği ile ilgili şu sözlerini paylaştı:

“Obruk Şelalesi’nin Toroslardan süzülen berrak soğuk suyunun toprakla buluştuğu yerde zarif kanatlar dans ediyor, mor yaban nanesi çiçeklerinden iştahla nektar emiyorlardı. Balkan kaplanı, menekşe mavisi, çok gözlü mavi, küçük turan mavisi, gümüş lekeli esmer göz, paslı zıpzıp, hatmi zıpzıpı, benekli bakır güzeli, küçük ateş güzeli, atalanta, küçük beyaz melek, yalancı beyaz melek, Anadolu şehzadesi, yırtık pırtık, diken kelebeği… Ve daha başkaları arasında silik bej kanat altı, parlak mavi kanat üstü ve iri kanatlarıyla dikkat çekiyor, bana bakın diyordu. Oydu! Gördüğümüz Polyommatus Theresiae, yani ‘Saimbeyli Mavisi’ idi. Adana’nın en kuzey ucunda, Torosların terasında uçan namı diğer ‘Teresa Mavisi’. Sadece bir kilometre çapında, çok dar bir alanda uçan bu kelebeği görmek güzel bir şans, anlatılamaz bir mutluluktu. Ağustos 2012’de onu ilk kez gören ve fotoğraflayan Türk vatandaşları olmak ise Allah’ın büyük bir lütfu olmalıdır diye düşündük.”
Kaynak: İHA