Kuru Meyvede 'Noel Sofrası' Hazırlığı

Hristiyan geleneklerine göre Noel ve yılbaşı sofralarında yoğun olarak tüketilen kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzümde ihracat hız kazandı Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Öz: 'İngilizler'in geleneksel Noel tatlısı 'Christmas Pudding' Türk üzümü olmadan yapılmaz'.

TOLGA ALBAY - Hristiyan geleneklerinde Noel ve yılbaşı sofralarında yoğun olarak tüketilen kuru meyvelerde Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat hız kazandı.

Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu ve Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kuru meyvede en büyük üretici ve ihracatçı konumunda olduğunu, bu sezon da kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısının önemli bölümünün Avrupa'daki perakende satış noktalarına ulaştığını ifade etti.

En önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliğinde kuru meyve ürünlerinin sağlıklı ve lezzetli olmasının yanında dini ve kültürel bir gelenek olarak tüketildiğine işaret eden Öz, kuru incirin kutsal kitaplarda isminin geçmesi, çekirdeksiz kuru üzümün de yılbaşı geleneği olan tatlıların yapımında kullanılması nedeniyle yoğun talep gördüğünü dile getirdi.

Kuru meyve üretici ve ihracatçılarının her yılbaşı öncesi oluşan bu talebe yanıt vermek için hummalı bir çalışma yürüttüğünü belirten Öz, 'Kuru meyvede eylül ayında başlayan sezonda ihracatın önemli bölümü, yılbaşına kadar tamamlanır. Bizim hedefimiz her yıl kasım ayı sonuna kadar Avrupa'daki süpermarket raflarını ürünlerimizle doldurmaktır. Bu yıl da büyük bölümü Noel sofrasında tüketilmek üzere sadece Avrupa pazarı için 11 bin 500 ton kuru incir ihracatı yaptık. ABD ve diğer pazarlarla birlikte bu rakam 19 bin tona çıkıyor.' dedi.

- İngiltere 100 bin ton, Türkiye 30 bin ton tüketiyor

Çekirdeksiz kuru üzümün ise genelde gıda endüstrisinde kullanılmakla birlikte özellikle İngiltere'de günlük tüketim alışkanlıkları içinde yer aldığını ifade eden Öz, bu ülkede üzüm tüketiminin Noel öncesi arttığını kaydetti.

Bu artışta Noel sofrası için yapılan bir tatlının payının büyük olduğuna işaret eden Öz, şu bilgileri verdi:

'İngilizler'in geleneksel Noel tatlısı 'Christmas Pudding' Türk üzümü olmadan yapılmaz. Türk üzümünün kaliteli ve lezzetli olmasının yanı sıra bıçakla kesilebilmesi, kek benzeri tatlıların dağılmadan ikram edilmesini sağlıyor. Christmas Pudding, ağır ve ağdalı bir tatlı. Bu tatlının yanında kültürel 5 çaylarında tükettikleri keklerinde de Türk üzümü kullanılır.

İngiltere'de kuru üzüm, günün her saatinde tüketilen bir ürün. Çok çeşitli ürünler içine giriyor. Sadece kek değil, salataların üzerine dahi serpiyorlar. Türkiye, yılda 300 bin ton kuru üzüm üretiyor ama kendi tüketimi 30 bin ton. İngiltere'nin ise yaklaşık 100 bin ton tüketimi var.'

- 'Okul üzümüyle tüketim artacak'

Türkiye'de öğrencilere yönelik uygulanan Okul Üzümü Projesi'ne değinen Öz, bu yıl kasım ve aralık aylarında ilkokul öğrencilerine toplam 2 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm dağıtılacağını, bunun bir tüketim alışkanlığı yaratmasını beklediklerini ifade etti.

Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği verilerine göre, sezonun başladığı 1 Eylül 2016'dan bu yana çekirdeksiz kuru üzümde ihracat, miktar bazında yüzde 45 artışla 70 bin tona ulaştı. Fiyatlardaki gerileme nedeniyle elde edilen gelir ise yüzde 14 artışla 114 milyon dolara çıktı.

Kuru incir ihracatı ise geçen yılla aynı seviyede devam ediyor. Sezon başından bu yana 19 bin ton ihracat yapılan kuru incirden elde edilen döviz miktarı 170 milyon dolar oldu.

Kaynak: AA