İstanbul'da Toplu Taşımada Kullanım Belgesi Şartı

TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz: 'UKOME, İstanbul'da şoförler için Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi şartı getirdi. Uygulama, ticari taksi, ticari minibüs ve servis araçlarını kapsıyor' 'Yeni uygulama 1 Ocak 2017'den itibaren başlayacak'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yılmaz, İstanbul'da şoförler için Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi şartı getirildiğini, uygulamanın ticari taksi, ticari minibüs ve servis araçlarını kapsadığını belirtti.

Halit Yılmaz yaptığı açıklamada, yeni uygulamanın 1 Ocak 2017'den itibaren başlayacağını bildirerek, şu bilgileri paylaştı:

'UKOME, İstanbul'da şoförler için Toplu Taşıma Aracı (Ticari Taşıt) Kullanım Belgesi şartı getirdi. Belge ile hizmet kalitesinin yükseltilmesi amaçlanmıştır. Uygulama, ticari taksi, ticari minibüs ve servis araçlarını kapsamaktadır. Ticari Taşıt Kullanım Belgesi kullanım süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Belgeye haiz şoförler 2 yılda bir eğitim tekrarı yapacak. Tekrar eğitim sonrasında 5 kez üst üste başarısız olan adaylar 1 yıl süre ile bu belgeye yönelik başvuru yapamayacak ve ticari araçları kullanamayacak.'

Ticari taşıtlarda çalışacak şoförler için Şoför Hizmet Kalite Puanı uygulamasına geçileceğine işaret eden Yılmaz, her şoför için Toplu Taşıma Aracı Ticari Taşıt Kullanım Belgesini ilk alımlarında 100 hizmet kalite puanı olarak belirlendiğini, Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Kamu ve Trafik Güvenliği Yaptırım Cetveli ile Karayolunda Ticari Amaçla Taşımacılık Yapan Taşımacı ve Şoförlere Yönelik Hizmet Kalite Kesintisi Yaptırım Cetveli'nde yer alan ihlallere göre kalite puanı uygulanacağını anlattı.

Yılmaz, Ticari Taşıt Kullanım Belgesi sahibi şoförlerin 100 hizmet kalite puanını doldurduktan sonra sahip oldukları belgelerin 6 ay süre ile askıya alınacağını ve eğitim tekrarı sonrasında yapılacak sınav ile şoförlerin, kamu ve trafik güvenliği yaptırımına esas olan ihlaller haricinde, yeniden belge alabileceğini ifade etti.

Ticari Taşıt Kullanım Belgesi alacak şoförlere getirilen yaptırım cetvelinde, 'araç kullanırken telefonla konuşmak', 'yolcuya kaba davranmak', 'sigara içmek', 'hareket halinde yolcuyu ve çevreyi rahatsız edici şekilde radyo veya CD çalar kullanmak', 'kısa mesafe yolcusu almamak' gibi hatalar yapan her sürücü için Şoför Hizmet Kalite Puanı uygulamasının yapılacağının altını çizen Yılmaz, 'ÖTV indirimi ile araçların değişmesiyle hizmette konfor, toplu taşıma aracı (Ticari Taşıt) kullanım belgesinin de 1 Ocak 2017 tarihinde uygulamaya girmesiyle de İstanbul halkına yakışır bir taşımacılık hizmeti sunulmuş olacak.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA