Yemen'de 'Yetersiz Beslenme Ve Açlık' Sorunu

ElHudeyde vilayetinde, ülkedeki olaylar nedeniyle 'yetersiz beslenme ve açlık' sorunlarıyla mücadele ediliyor.

Yemen'in Kızıldeniz sahil şeridinde yer alan El-Hudeyde vilayetinin, Mart 2015'ten bu yana devam eden olaylar nedeniyle 'yetersiz beslenme ve açlık' sorununun en çok görüldüğü bölgelerden biri olduğu bildirildi.

Yemen'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Direktörü George Huri tarafından yapılan yazılı açıklamada, El-Hudeyde vilayetinin, bir yılı aşkındır devam eden olaylardan en çok etkilenen bölgelerden biri olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, ülkedeki en büyük 'afet bölgelerinden' sayılan El-Hudeyde ile diğer sahil kentlerinde yetersiz beslenme ve açlık sorunu vakalarının arttığı ve bundan endişe duyulduğu ifade edildi.

Kentin gıda güvenliği seviyesinin düşmesi ve Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının kontrolündeki ilçelerde kıtlık olması nedeniyle afet bölgesi ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, OCHA'dan bir heyetin 9-10 Kasım tarihlerinde bölgedeki insani durumu yakından incelemek ve yardım faaliyetlerini güçlendirmek üzere kenti ziyaret ettiği bilgisi verildi.

Açıklamada heyetin, Ağustos 2015'ten bu yana çalışmayan El-Hudeyde limanını ziyaret ettiği ve çalışmayan liman vinçleri nedeniyle yaşanan sıkıntıların yerinde gözlendiği kaydedilerek, uluslararası topluma limanın yeniden etkinleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

BM verilerine göre, Yemen nüfusunun yüzde 80'inin (21 milyon) insani yardıma ihtiyacı var.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) Yemen'deki temsilcisi Muhammed el-Esadi, 2016'da ülkede 5 yaş altı 1 milyon 500 bin çocuğun yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, bunların 370 bininin ileri veya şiddetli düzeyde yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ifade etmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Husiler ve onlara destek veren devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor.

Kaynak: AA