'Kayısının Başkenti' Kışa Hazırlanıyor

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, kayısı ağaçları sonbaharla birlikte sarıya bürünürken, kış öncesi üreticiler bahçelerinde budama, ilaçlama yaparak verimli bir sezon geçmesi için hazırlıklarını sürdürüyor Kayısı üreticisi Mehmet Karanfil: 'Ne ekersen onu biçersin. Biz de şu an bahçemizin bakımını yapıyoruz. Emek veriyoruz, Allah da bize verecek inşallah'

VOLKAN KAŞİK - Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı, 'Dünya Kayısı Başkenti' olarak anılan Malatya'da, üreticiler kış öncesi budama, ilaçlama yaparak verimli bir sezon geçirmek için çalışıyor.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunun bulunduğu kentte, hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyrederken, kayısı ağaçları sonbaharla birlikte yeşilden sarıya döndü.

Üreticiler, havaların da güzel gitmesini fırsat bilerek kayısı bahçelerinde hummalı bir çalışmaya girişirken, sarıya bürünen bahçeler adeta görsel bir şölen sunuyor.

Sonbaharda tabloları aratmayan manzaralara sahne olan kayısı bahçeleri, fotoğraf meraklıları için de vazgeçilmez yerlerden biri oluyor.

- 'Dünya Kayısı Başkenti'

'Dünya Kayısı Başkenti' olarak da anılan Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada öncelikle tercih edilirken, üretimin neredeyse çoğu ihracata gidiyor.

Hasanbey, Kabaaşı, Hacıhaliloğlu ve Alyanak gibi birbirinden farklı irilik ve lezzette kayısının yetiştiği Malatya'da üretilen ve dünyada eşi ve benzeri olmadığı belirtilen kayısılar yerli ve yabancıların yoğun ilgisini görüyor.

Geçen yıl 104 ülkeye 100 bin ton kayısı ihracatı yapılan kentte üreticiler ürünlerinin kaliteli olması için var güçleriyle çalışıyor.

Önceki yıl zirai dondan etkilenmesi nedeniyle rekoltede sıkıntı yaşayan çiftçiler bu sezon verimli bir hasat dönemi geçirirken, bu yılki tahmini yaş kayısı rekoltesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 386 bin ton olarak açıklanmıştı. Yaş kayısı miktarına göre kuru kayısı rekoltesinin de hem üreticiyi hem tüccarı hem ihracatçıyı hem de ithalatçıyı memnun edecek seviyede olmasının beklendiği kentte, üreticiler, bu yıl da verimin yüksek olmasını için çalışmalara şimdiden başladı.

- 'Ne ekersen onu biçersin'

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Karahan Mahallesi'nde üretim yapan çiftçi Mehmet Karanfil, Malatya için kayısının büyük bir anlam taşıdığına işaret ederek, çok sayıda ailenin bu üründen geçimini sağladığını söyledi.

Bahçesine sonbahar bakımı yaptığını anlatan Karanfil, ağaçlardaki kuruyan dalları budayarak, toprağa gübre attıklarını ve çeşitli ilaçlamalar yaptıklarını anlattı.

Karanfil, emek vermeden hiçbir şeyin olmayacağını belirterek, 'Ne ekersen onu biçersin. Biz de şu an bahçemizin bakımını yapıyoruz. Emek veriyoruz, Allah da bize verecek inşallah. 15 dönümlük bir arazim var ve bakımlarını aksatmadan yapıyoruz. Geçen hem dolu, hem soğuk olmuştu. Önceki yıl kayısı hiç olmamıştı. Nasip, biz görevimizi yapacağız gerisini Allah'ın takdirine bırakacağız.' diye konuştu.
Kaynak: AA