Hatay Mobilya Fuarı Açıldı

Hatay Valisi Ata: 'Mobilya sektörü Türkiye'nin ihracatı içinde 2 milyar dolarlık bir paya sahip' Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Ercan: 'Bizim el işçiliğimizle mobilyada dünyada yarışamayacağımız hiçbir ülke yok'.

Hatay Valisi Erdal Ata, 'Mobilya sektörü Türkiye'nin ihracatı içinde 2 milyar dolarlık bir paya sahip, demek ki ihracatımız içinde yüzde 1,2 veya 1,3 civarında mobilya sektörünün payı var. Hedefimiz bunları daha da yukarıya çıkarmak.' dedi.

Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret Borsası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birçok ilgili kurum ve kuruluşun desteğiyle Aksaray Mahallesi'ndeki 5 bin metrekare kapalı alanda, 45 firmanın katılımıyla Mobilya Fuarı açıldı.

Vali Ata, yaptığı konuşmada, mobilya fuarının tüm sektöre hayırlı olmasını diledi.

Hatay'ın tarımı, narenciyesi ve demir-çelik sektörüyle ülke ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu vurgulayan Ata, şöyle devam etti:

'Buraya gelince sadece bildiğimiz sektörlerde değil bilinmeyen ama ülke ekonomisine çok büyük katkı sunan sektörlerin de olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri de mobilya. Mobilya sektörü tamamen yerli ham madde kullanan, dışarıdan çok fazla ithal madde kullanmayan, tamamı yerli ürünlere dayalı, Türkiye genelinde de yüz binlerce insanımıza istihdam yaratan bir sektör. Mobilya sektörü Türkiye'nin ihracatı içinde 2 milyar dolarlık bir paya sahip, demek ki ihracatımız içinde yüzde 1,2 veya 1,3 civarında mobilya sektörünün payı var. Hedefimiz bunları daha da yukarıya çıkarmak. İtalya eğer 20 milyar dolarlık ihracat yapıyorsa biz de birkaç yıl içinde hedefimizi bu sektörde 10 milyar dolar ihracat olarak belirlemeliyiz.'

- 'El işçiliğinde yarışamayacağımız ülke yok'

Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan da ihracat noktasında mobilya sektörünün avantajlı olduğunu dile getirdi.

Sektöre sahip çıkılması halinde Türkiye'nin gelecekte mobilya ihracatında en büyük rakamı yakalayacağını belirten Ercan, 'İtalya'nın 2014 yılında mobilya ihracat rakamı 20 milyar dolar. Türkiye'nin ise 2 milyar dolar. Bizim el işçiliğimizle mobilyada dünyada yarışamayacağımız hiçbir ülke yok. Buna İtalya da dahil. Gerek kalite yönünden gerekse estetik yönünden değerlendirdiğinizde bizim mobilyamız dünya mobilyası içinde birinci sırada yer alacak düzeyde.' diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise Hatay'daki mobilya sektörünün her zaman ülkedeki üretime ciddi katkı sağladığını aktardı.

Hatay mobilyalarının 40 sene evvelinden kalitesiyle adından söz ettirdiğini belirten Palandöken, 'Çünkü çalışkan, elindekini değerlendiren ama dışarıda gördüklerini de kendi memleketinde uygulayan insanlarsınız. Boşuna Hatay'a 'medeniyetler ülkesi' dememişler. Kentinizde ilk defa açılan fuarın tahmin ediyorum ki uzun yıllar devam edecek ve gelişip kendisini uluslararası bir fuar alanı oluşturabilecek, yabancı misafirlerin ağırlanacağı bir konsepti olacak.' ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından, katılımcılar ve vatandaşlar, fuarda yer alan mobilyaları gezdi.

Fuar, 20 Kasım'a kadar açık kalacak.
Kaynak: AA