Fener Rum Patriği Bartholomeos Bursa'da

Bartholomeos, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Lambriniadis ve İstanbul'da yaşayan Rum gençlerle Mudanya'yı gezdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, İstanbul'da yaşayan 98 Rum genç ile Mudanya ilçesini gezdi.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ı makamında ziyaret eden Bartholomeos, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'daki Rum cemaatinin gençlerini gezmeye getirdiklerini söyledi.

Gençlerin bilinçlenmesini amaçladıklarını anlatan Bartholomeos, 'Çocukları gezdireceğiz. Mudanya başta olmak üzere Kumyaka ve Tirilye'de gezeceğiz. Gençler, İstanbul haricindeki memleketimizin güzelliklerini ve arkeolojik alanları tanısın, bilsin, sevsin diye geldik. Sizin misafirperverliğiniz ve hüsnü niyetiniz için teşekkür ederim.' ifadelerini kullandı.

Bartholomeos, Türkyılmaz'ın, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı ziyaret etmek istediğini belirtmesi üzerine, şöyle konuştu:

'Bana imzalı fotoğrafını gönderdi, makamımda duruyor. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı, Abdullah Gül'ün imzalı fotoğrafı ve Obama'nın imzalı fotoğrafı var. Sayın Çipras ile de daha muhalefetteyken, o dönemden beri iyi tanışıyoruz. Başbakan olarak beni makamında kabul etti ve bir madalyon hediye etti. Aramız iyi.'

Türkyılmaz da Çipras'ın düşünce yapısını ve cesaretini çok beğendiğini dile getirerek, 'Çipras'a hayranlığım şu olaydan da geliyor; sormuşlar 'Ege Denizi kimin?' diye. O da 'Balıkların' demiş. Ben de 'Dünya, Allah'ın yarattığı bütün canlıların.' diyorum. İnşallah onu hem ziyaret edeceğiz hem de Mudanya'ya getirmek istiyoruz. Bunu, barış adına önemsiyorum.' dedi.

Ziyaretin ardından ilçedeki tarihi sokaklarda gezen Bartholomeos, Lambriniadis ve gençler, daha sonra Kumyaka Mahallesi'ndeki Başmelekler Kilisesi'ne gitti.

Burada kiliseyle ilgili Bartholomeos'a bilgi veren Lambriniadis, kilisenin restorasyonuyla ilgili projeleri Anıtlar Kurulu'na sunduklarını, onay ve ruhsat beklediklerini belirtti.

Burada Başmelekler ilahisini okuyan Bartholomeos ve Lambriniadis ile beraberindekiler, daha sonra Tirilye'ye gitti.
Kaynak: AA