Düzce Depreminin 17. Yıl Dönümü

Düzceliler 17 yıl önce depremde kaybettiklerini düzenledikleri törenle andılar.

Düzce Depreminin 17. Yıl Dönümü
12 Kasım 1999’da yaşanan Düzce depreminin yıl dönümü çeşitli etkinliklerle anıldı. Kentte düzenlenen son tören ise deprem saati olan 18.58’de oldu. 17 yıl önce 7.2 büyüklüğündeki depreminin meydana geldiği saat 18.58’e kısa bir süre kala Düzce protokolü, Düzce Depremzedeler Derneği üyeler ve vatandaşlar alana geldi.

Okunan Kuran’ı Kerim’in ardından Düzce Müftüsü Selami Emen tarafından dua yapıldı. Yapılan duanın ardından saat 18.58’i gösterdiğinde alanı dolduranlar hep birlikte depremde ölenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Saygı duruşunun ardından protokol üyeleri alandan ayrılırken Düzce Depremzedeler Derneğe basın açıklaması yaptı.

Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can, depremde hayatını kaybetmenin kader olmadığını belirterek “Biz Düzceliler depremin her yıldönümünde bu alanda toplanırız isteriz ki bir daha aynı acılar yaşanmasın. İstersek sağlıklı ve güvenli şehirler inşa edebiliriz. 12 Kasım depreminin 17. yıldönümünde bir kez daha hep beraber sağlıklı ve güvenli bir şehirde yaşama hakkımızı savunmak için burada olduğumuzu dillendirmek isteriz. Yine biliriz ki; depremi afete dönüştüren deprem öncesi yapılaşmada alınan yanlış kararlar ve uygulamalardır. Bu düşüncelerle yetkilileri önceden önlem almak konusunda bir kez daha uyarmak için buradayız. Biz hem 45 saniyelik Türkiye’nin on binlerce evladını kefensiz tabutsuz törensiz toprağa gömdüğü 17 Ağustos depremini yaşadık, hem de 30 saniyelik bir depremde 1999 yılı 12 Kasım akşamının karalığına eşimiz dostumuz sevdiklerimizi gömdük. 45 artı 30 saniye bize çok uzun geldi. Bu nedenle haykırışlarımız hala devam ediyor. Bu yaşanmışlıklar öyle kolayca anlatılmaz. Yani biz 45 artı 30 saniyenin bedelini çok ağır ödedik. Bu nedenle olası bir depreme hazırlıklı olmak gerektiğini öğrendik” dedi.

Basın açıklamasının ardından Anıtparkta düzenlenen törenler sona erdi.
Kaynak: İHA