Bursalı Firmaya Ait AQUILA Uçağına Tam Not

AQUILA'nın ürettiği 'A211' kuyruk numaralı eğitim uçağı TUSAŞ yetkililerinden tam not aldı.

Bursalı bir firma tarafından satın alınan Alman uçak firması AQUILA'nın ürettiği 'A-211' kuyruk numaralı eğitim uçağı Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) yetkililerinden tam not aldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gökçen Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Celal Gökçen ve yetkililerle birlikte TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'i ziyaret etti.

Almanya'dan kalkarak Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan TUSAŞ'a ait piste inen 'A-211' kuyruk numaralı eğitim uçağı burada, Kotil, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Köksal Liman ve mühendisler tarafından incelendi.

Gökçen Grubu'na bağlı B Plas şirketi tarafından Almanya'da üretilen AQUILA marka yerli eğitim uçağı yetkililer tarafından tam not aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altepe, Gökçen Grubu'nun uçak fabrikası yatırımıyla birlikte Bursa'nın havacılık alanına da girdiğini, son olarak 100 kişilik Alman mühendis grubunun AQUILA'nın geliştirilmesi için mevcut kadroya ilave edildiğini kaydetti.

Şirketin şu anda 200 uçak ürettiğini ve bunların dünyanın her bir bölgesinde eğitim uçuşları için kullanıldığını belirten Altepe, 'Daha çok eğitimde kullanılan bu uçakların yaygınlaştırılması konusunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. B Plas bu konuda yatırımlar yapıyor. Bir yandan uçak üretirken bir yandan da mühendislik firması satın aldı.' ifadelerini kullandı.

TAI'nin uçak üretimi konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini vurgulayan Altepe, bu hedef doğrultusunda ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bursa'nın özellikle havacılık alanında pilot eğitim merkezi olması yolunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Altepe, 'Yunuseli Havaalanı'nı harekete geçirirsek orası sivil havacılık ve pilot eğitimi konusunda önemli bir merkez olacak. Türkiye'de 100 binin üzerinde pilot açığı var. Mevcut çalışmalar çok yetersiz. Birçok konuda öncüyüz, bu konuda da öncü olabiliriz. Bunun peşindeyiz. İnşallah hedeflerimize ulaşırız.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'İnşallah binlerce satar'

TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Temel Kotil ise AQUILA'nın alanında dünyanın en hafif, en ucuz ve en yakışır aracı olacağına inandığını ifade etti.

Türkiye'de uçak üreten şirketlerin yeni yeni çıkmaya başladığını hatırlatan Kotil, Almanya'da uçak fabrikası satın alarak bu sektöre adım atan Gökçen Grubu'nu kutladı. AQUILA'nın gerçekleşen satın almayla birlikte artık bir Türk firması olduğunu ifade eden Kotil, 'İnşallah binlerce satar. Hayırlı ve uğurlu olsun.' temennisinde bulundu.

Gökçen Grubu Üst Yöneticisi Celal Gökçen de üretim faaliyetlerini ileriye dönük geliştirmek istediklerini belirtti. AQUILA'nın satın alınmasının ardından bu iş için 100 Alman mühendisinin ilave olarak kadroya dahil edildiğini kaydeden Gökçen, 'Bununla ileriye dönük adımlar atmak istiyoruz. Bu konuda TAI'nin de tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz.' açıklamasında bulundu.

- AQUILA

Bursa'nın öncü sanayi kuruluşlarından Gökçen Grubu bünyesindeki B Plas, geçen şubatta Alman uçak firması AQUILA'yı satın almıştı.

1995 yılında faaliyetlerine başlayan, dizayn, üretim, servis ve yedek parça olanakları ile sahip olduğu çok sayıdaki uluslararası yetki sertifikasyonlarıyla dikkati çeken AQUILA, ekonomik, yüksek performanslı ve sağlamlık gibi özellikleriyle öne çıkıyor. 6 bin saat uçuştan sonra diğer uçak firmalarının bakım maliyetleri 25 bin avro seviyesindeyken AQUILA'da bu maliyet 4 bin avroya kadar düşüyor. 450 metre mesafede hem kalkış hem de iniş yapabilen AQUILA, İngiliz Hava Kuvvetleri pilotları başta olmak üzere eğitim için pilotlar tarafından tercih edilen ilk marka. Aynı zamanda diğer marka uçaklara bakım ve servis hizmeti sunan firma, ABD, AB ve Avustralya'da kabul gören sertifikasyon yetkilerine sahip.

Kaynak: AA