Zeytinyağı İhracatında Özlenen Artış

Ürün yokluğu ve fiyatların yükselmesi nedeniyle 2014 yılının Aralık ayından bu yana gerileyen zeytinyağı ihracatında yeniden yükseliş başladı EZZİB Başkan Yardımcısı Uygun: 'Ağustos, eylül ve ekim döneminde önemli miktarda ihracat yaptık. Bu da zeytinyağı üretici fiyatlarındaki gerilemeden ve dolar kurundaki artıştan kaynaklandı' 'Zeytinyağı üretimi beklenenden fazla olacak gibi. Önceki sezonların kaybını telafi edebilmeyi umuyoruz'

AHMET BAYRAM - Dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Türkiye'nin, ürün yokluğu ve fiyatların yüksek olması nedeniyle yaklaşık 2 yıldır azalan zeytinyağı ihracatı, yeniden artışa geçti.

Türkiye'nin, 2013 yılında 92 bin tona karşılık elde ettiği 296 milyon dolarlık gelirle rekor kırdığı zeytinyağı ihracatı, 2014'ün Aralık ayından itibaren, rekoltenin düşmesi ve fiyatlardaki aşırı yükseliş nedeniyle gerilemeye başladı.

Fiyat artışından dolayı üreticiden zeytinyağı temin etmekte zorlanan ihracatçıların, uluslarası piyasalarda rekabet gücü azaldı ve ihracatçılar potansiyeli yüksek pazarlarını kaybetme tehlikesi yaşadı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyanın 5. büyük zeytinyağı üreticisi olan Türkiye, 2014'te 86 milyon, 2015'te ise 60 milyon dolarlık ihracat yapabildi.

Yeni sezonda fiyatların eski seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ihracat bağlantıları kuran sektör temsilcileri, stoktaki yağları da satarak ihracatı, bu ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre artırdı. İhracat artışını eylül ve ekimde de sürdüren ihracatçılar, bu yılın 10 ayında 47 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, AA muhabirine, ağustos, eylül ve ekim döneminde önemli miktarda ihracat yaptıklarını, bunun zeytinyağı üretici fiyatlarındaki gerilemeden ve dolar kurundaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

- 'Sofralık zeytin, yağlığa kaydı'

Bu dönemde yapılan ihracatın yeni sezon öncesi devreden stoğun tüketilmesi açısından da faydalı olduğuna dikkati çeken Uygun, şunları kaydetti:

'Ancak şu an uzun süredir gerçekleşmeyen yağışlardan ötürü yeni ürünün kalitesinde sıkıntılar var. Bu dönemde gerçekleşecek yağışlar zeytinin verimi ve yağın kalitesi açısından çok önemli. Bazı bölgelerde kuraklıktan dolayı zeytinlerin dalında kuruduğunu, bu yüzden sofralığa ayrılan zeytinlerin bir kısmının yağlık olarak değerlendirileceğini öğrendik. Zeytinyağında rekolte beklenenden fazla gerçekleşebilir.'

Uygun, zeytinyağında üretici fiyatlarının yeni sezonla birlikte rayına oturduğunu ve ihracat için uygun hale geldiğini ifade etti.

Zeytinyağı fiyatında, üretici, tüketici ve ihracatçının kazanabilmesi açısından dünya piyasalarındaki seviyenin yakalanmasını hedeflediklerini belirten Uygun, 'Bunu sağladık diyebiliriz. Fiyatlardaki seyir bundan sonra dünya fiyatlarıyla paralel olacaktır. Zeytinyağı üretimi beklenenden fazla olacak gibi. Önceki sezonların kaybını telafi edebilmeyi umuyoruz. Yağda fiyat artışı olmaz, ancak sofralık zeytinlerin yağlığa gönderilmesinden dolayı sofralık üretimi düşecek. Bu da sofralık fiyatlarını artırabilir.' dedi.

Kaynak: AA