Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu: 'İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en büyük felaket, Suriye'den ve Irak'tan göç. Tam 14 milyon çocuk mağdur edilmiş durumda. Her biri istismara açık, ihmal konusu' 'Çocuk gelin' tabirini bırakalım. Çocuktan gelin olmaz. 'Çocuk gelin' diyerek konuyu masumlaştırmanın ve 'kültüre uygundur' noktasına getirmenin sonucu ortadadır'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en büyük felaketin Suriye'den ve Irak'tan göç olduğunu belirterek, 'Tam 14 milyon çocuk mağdur edilmiş durumda. Her biri istismara açık, ihmal konusu.' dedi.

Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, çocuk ihmalinin ve istismarının önlenmesinin önemine değinerek, bu nedenle kongrenin önemli bir görev üstlendiğini ifade etti.

Ortadoğu'da yaşananlar nedeniyle göçün başladığını anımsatan Feyzioğlu, 'İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en büyük felaket, Suriye'den ve Irak'tan göç. Tam 14 milyon çocuk mağdur edilmiş durumda. Her biri istismara açık, ihmal konusu. Bu 14 milyon çocuğun 1,5 milyonu Türkiye'de yaşamaktadır.' ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu, söz konusu 1,5 milyon çocuktan sadece 300 binine okul imkanı verilebildiğini dile getirdi. Özellikle kız çocuklarının okula gitme oranında düşüş olduğunu aktaran Feyzioğlu, son yıllarda eğitim alanında yapılan değişikliklerin tekrar gözden geçirilerek düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Kız çocuklarının evlendirilmesinde artış yaşandığını, bunun da bir çocuk istismarı olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, 'Dünyaya hangi gözlükle baktığımızın, hangi siyasi partiye oy verdiğimizin hiç önemi yok. Çocuklar, hepimizin çocukları. Bunu bir siyasi parti gözlüğüyle değil bu ülkenin insanı gözlüğüyle okumalıyız. 'Çocuk gelin' tabirini bırakalım. Çocuktan gelin olmaz. 'Çocuk gelin' diyerek konuyu masumlaştırmanın ve 'kültüre uygundur' noktasına getirmenin sonucu ortadadır.' diye konuştu.

Üç gün sürecek kongrede, çocuk hakları, çocukların cinsel istismarı, suça sürüklenen çocuklar, göçten kaynaklanan çocuk hakları ihlalleri gibi konular tartışılacak.
Kaynak: AA