Türk-Belarus İş Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye'nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisi 15 Temmuz'da bir kez daha büyük testten, sınamadan geçti. Pek çok ekonomi bu ölçekte bir terör saldırısı karşısında uzun sürecek bir krize girerdi. Ancak Türkiye ekonomisi çok küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı' 'Ülkelerimiz arasındaki mevcut potansiyeli kullanabilmek için sağlam bir ulaşım ve iletişim altyapısına ihtiyacımız bulunuyor. Bizim arzumuz iki ülke havayollarının her gün karşılıklı sefer düzenlemesidir. Zira şu anda ciddi manada Belarus halkının Türkiye'yi önemli bir turizm destinasyonu olarak seçmiş olması büyük önem arzetmektedir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisi 15 Temmuz'da bir kez daha büyük testten, sınamadan geçti. Pek çok ekonomi bu ölçekte bir terör saldırısı karşısında uzun sürecek bir krize girerdi. Ancak Türkiye ekonomisi çok küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Expo Bel'de Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile katıldığı 'Türk-Belarus İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

500'e yakın iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldikleri buluşmanın her iki ülke için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus'u ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'ya teşekkürlerini bildirdi.

Belarus'a geçen aylarda planladığı ziyareti darbe girişimi nedeniyle ertelemek zorunda kaldığını hatırlatan Erdoğan, ordunun içerisine sızmış bir grup terörist tarafından 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişiminin Türk milletinin gösterdiği fedakarlık ve cesaret sayesinde akamete uğradığını vurguladı.

Erdoğan, darbe girişimine karşı Türk milletinin gösterdiği şanlı direnişin tarihe altın harflerle yazıldığına inandığını ifade etti.

- 'Ekonomi büyük sınamadan geçti'

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'ya ve Belarus halkına zor günlerde Türkiye'nin yanında olarak gösterdikleri dayanışma nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, şunları söyledi:

'Türkiye'nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisi 15 Temmuz'da bir kez daha büyük testten, sınamadan geçti. Pek çok ekonomi bu ölçekte bir terör saldırısı karşısında uzun sürecek bir krize girerdi. Ancak Türkiye ekonomisi çok küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı. Milletimiz hemen ertesi gün, hani 'yastık altı imkanlar' diyoruz ya 2,5 milyar dolar dövizi kendi parasına çevirerek sadece silahlı darbelere değil, ekonomik darbe teşebbüslerine karşı da ülkesinin, devletinin yanında olduğunu gösterdi. Hatta 10 gün içerisinde bu rakam 12,5 milyar dolara çıktı. Bu çok çok önemli bir tavırdı.'

Türk ekonomisinin istikrarlı şekilde yoluna devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, özellikle uluslararası yatırımcıların, Türkiye'ye güvenmeye devam ettiklerini söylediklerini ve bunu da gösterdiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen yürürlükte olan Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının vatandaşların günlük hayatı ve iş dünyası üzerinde en küçük bir olumsuz etki göstermediğine işaret etti.

OHAL'in sadece terör örgütleriyle mücadele amacına yönelik olduğunu bildiren Erdoğan, mali disiplinden taviz vermeden ekonomik reform gündemlerini takip ettiklerini anlattı.

Büyük çaplı yatırım ve projelerin hızla sürdüğünü ifade eden Erdoğan, 30 Haziran'da İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez geçişi Osman Gazi Köprüsü'nün, 26 Ağustos'ta da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını yaptıklarını kaydetti.

- 'Sağlık reformunu hayata geçiriyoruz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayata geçirilecek yeni projeleri şu sözlerle anlattı:

'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ardından 20 Aralık'ta, boğazın altından Marmaray raylı sisteminden sonra da şimdi de iki katlı lastikli sistem Avrasya tüneli geçecek, bunu hizmete alıyoruz. Önümüzdeki Mart ayında dünyanın en uzun köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini atmayı planlıyoruz. 2018 yılında da İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabını inşallah hizmete alıyoruz. Ulaştırmadan sağlığa, eğitimden enerjiye kadar her alanda bu tarz büyük yatırımlar devam ediyor. Yenilerinin hazırlıkları da tüm hızıyla sürüyor.'

Sağlık alanında 29 büyükşehirde, 'Şehir hastaneleri' inşaatlarının devam ettiğini ve ilkinin önümüzdeki ay hizmete alınacağını bildiren Erdoğan, 40 bin yatak kapasiteli olan 29 ildeki hastanelerle yeni bir sağlık reformunu hayata geçireceklerini vurguladı.

Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiği büyük atılımların demokrasiden ekonomiye geniş bir alanda pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikayesi olduğunu belirtti.

Gayrisafi yurtiçi hasılanın 230 milyar dolardan 720 milyar dolar seviyesine yükseltildiğini ifade eden Erdoğan, kişi başına milli gelirin de üç kat artırıldığını bildirdi.

İhracatın beşe katlandığını anlatan Erdoğan, '2015 yılında Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda yükselen ekonomiler, ortalama olarak ele aldığımızda yüzde 2 civarında büyürken, Türkiye yüzde 4 büyüyerek pozitif bir ayrışma gösterdi. Bu yılın ilk altı ayında da benzer bir büyüme oranını yakaladık.' ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümü olan 2023 yılında gayrisafi yurtiçi hasılayı 2 trilyon dolara, ihracatı da 500 milyar dolara ulaştırmayı amaçladıklarını vurgulayan Erdoğan, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmeyi hedeflediklerine işaret etti.

Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile kapsamlı bir vizyonun paylaşılarak ortak bir yol haritasının çizilebilmesi açısından yararlı görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Görüşmelerin ana gündem maddelerini ticaret, ulaştırma, telekomünikasyon, müteahhitlik ve yatırımların oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, dokuz başlıkta anlaşmaları imzaladıklarını aktardı.

Belarus ile ticari ilişkiler konusunda 14 yılda 10 kat büyüme yaşandığının altını çizen Erdoğan, 2003 yılında 49 milyon dolar düzeyinde bulunan dış ticaret hacminin 2013 yılında 545 milyon dolara kadar çıktığını kaydetti.

- 'İki ülke büyük potansiyele sahip'

Geçen yıl bu rakamın 400 milyon dolarda kaldığını belirten Erdoğan, 'Türk firmalarının üçüncü ülkeler üzerinden Belarus'a yaptıkları sevkiyatı da içeren verilere baktığımızda aslında bu ticaret rakamlarının neredeyse iki katına ulaştığını görüyoruz. Ancak devlet başkanları olarak bizler iki ülkenin çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede hedefimiz ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini ilk aşamada 1 milyar dolara çıkarmaktır.' diye konuştu.

'Bize düşen görev sizlerin önün açmak, size düşen görev de bu açılan yoldan yürümektir.' diyen Erdoğan, iki ülke ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı olmasının en büyük avantaj yarattığını vurguladı.

Türkiye olarak Belarus'un ithal ettiği ürünlerin büyük bölümünü yüksek standartta ve en uygun şartlarda sağlamaya hazır olduklarını bildiren Erdoğan, 'Müteahhitlik hizmetleri de iş birliğinin daha da geliştirilmesinde en önemli sektörlerden biri.' dedi.

Türk müteahhitlik sektörünün 107 ülkede 322 milyar dolardan fazla proje üstlenerek kendini dünya çapında ispat ettiğine dikkati çeken Erdoğan, firmaların Belarus'ta kendilerine emanet edecekleri projeleri en iyi şekilde yerine getireceklerini kaydetti.

İş adamlarının proje ve yatırımlarının iki ülke arasındaki iş birliğinin en kıymetli ve somut örneklerini oluşturduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus'ta 50'nin üzerinde Türk firması tarafından gerçekleştirilen doğrudan yatırımların toplam değerinin 1,2 milyar dolara ulaşmış durumda olduğunu bildirdi.

Bu tablonun Belarus'a olan güvenin önemli bir göstergesi olduğuna işaret eden Erdoğan, 'Ancak ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için iki ülke arasındaki yasal zeminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla Türkiye ile Belarus arasında karşılıklı ticareti teşvik sisteminin kurulmasına ilişkin bir anlaşmayı bugün burada imzalamış bulunuyoruz.' diye konuştu.

Mevcut yatırımların karşılıklı teşviki anlaşmasının günün ihtiyaçlarına göre yenilenmesi için görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Erdoğan, ekonomik kurum ve kuruluşlar arasındaki temasların da yoğun bir şekilde devam edeceğini anlattı.

Hükümetler arası karma ekonomik komisyon, iş konseyi gibi yapıların aktif şekilde çalışmalarını sürdüreceğini belirten Erdoğan, 'Türk firmaları, GSM operatörlüğünden imalat sanayine, hizmet sektöründen ticarete kadar her alanda Belarus'ta faaliyetini arttırarak devam ettireceklerdir.' dedi.

- 'Arzumuz iki ülke havayollarının her gün karşılıklı sefer düzenlemesi'

Belarus firmalarının da Türkiye'de yatırım yapmalarını beklediklerini belirten Erdoğan şöyle devam etti:

'Sizler ortaklaşa Türkiye'de, Belarus'ta veya üçüncü ülkelerde yatırımlara girme şansına sahipsiniz. Ülkemiz üzerinden bir yandan Gümrük Birliği imkanlarından faydalanarak Avrupa pazarına, diğer yandan Ortadoğu pazarına kolayca erişim sağlamak mümkündür. Ülkelerimiz arasındaki mevcut potansiyeli kullanabilmek için sağlam bir ulaşım ve iletişim altyapısına ihtiyacımız bulunuyor. Bizim arzumuz iki ülke havayollarının her gün karşılıklı sefer düzenlemesidir. Zira şu anda ciddi manada Belarus halkının Türkiye'yi önemli bir turizm destinasyonu olarak seçmiş olması büyük önem arzetmektedir. 204 bin Belaruslu geçen yıl ülkemize gelmiştir. Bu önemli bir adımdır. Ama istiyorum ki burada kalmasın. Türkiye'den Belarusa, Belarus'tan Türkiye'ye bu gidiş gelişler daha da artsın.'

Türkiye'nin sahip olduğu geniş havayolu ağı sayesinde Belarus halkının dünyanın her yerine güvenli bir şekilde ulaşma imkanına sahip olacağını kaydeden Erdoğan, aynı şekilde diğer ülkelerden turistlerin de Belarus'a kolay bir şekilde ulaşacağını ifade etti.

İhtiyaç olan tek şeyin başarı hikayelerinin sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle büyük projelerde zaman zaman yaşanan sorunların süratle çözüme kavuşturularak, yatırım planı olan yeni firmaların önünün açılması gerektiğini aktardı.

Bu konuda şahsına ve mevkidaşına da görevler düştüğünü kaydeden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Kısa süren ancak verimli sonuçlar doğuracağına inandığımız bu ziyaretimizde sizlerle bir araya gelmemiz, Türk ve Belaruslu işadamlarına verdiğimiz önemin işaretidir. Sizlerden ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkarılmasına katkıda bulunacak somut, yeni işbirliklerine ve ortaklıklara yönelmenizi bekliyoruz. Ekonomilerimizin sunduğu potansiyeli ve iki ülkede en yüksek seviyede mevcut siyasi iradeyi en iyi şekilde değerlendireceğinizi umut ediyorum.'

(Bitti)
Kaynak: AA