TİGEM'den 'Tarla Günü' Etkinliği

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce (TİGEM) geliştirilen sertifikalı tohumun kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Siverek ilçesi kırsalındaki çiftçilere bilgilendirme yapıldı.

TİGEM'den 'Tarla Günü' Etkinliği
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bitki Üretim Daire Başkanları Erdinç Kuzuoğlu, Gürsel Gökkaya ve Siverek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veysel Kılıç ‘Tarla Ekim Günü’ çalışması kapsamında Yoğunca mahallesinde bir grup çiftçiye sertifikalı tohumun kullanımı, ekimi ve desteklemesi konuları anlatıldı. Tarlada çiftçilerle birlikte yapılan tohum ekimini inceleyen Daire Başkanları, çiftçilere önemli bilgiler verdi.

Sertifikalı tohumun ülke ekonomisine katkı yapacağını düşündüklerini belirten Daire Başkanı Erdinç Kuzuoğlu, toplantı salonları yerine tarlada ziyaret edip bilgilendirmenin daha uygun olduğunu söyledi.

Kuzuoğlu, “Yapmış oldukları uygulamaları yerinde görerek ve onları teknik konularda bilgilendirmek, sertifikalı tohumun önemini, faydalarını anlatmak için çiftçilerimizle bir araya geldik” dedi.

Sertifikalı tohumun birçok aşamadan geçtiğini söyleyen Kuzuoğlu, “Bu sadece uzun araştırmalar ve bölgeye adapte olmuş çeşitlerin geliştirilmesinden sonra yine bunun üretilip çoğaltılması gerekiyor. Bunu da TİGEM ve üretici kuruluşlar yapıyor. Biz öncelikle tarladan başlıyoruz, her tarlaya tohum ekemiyorsunuz. Öncelikle hangisi ekildiyse o çeşidi ekmek zorundasınız veya o tarlaya iki yıl başka bir çeşit ekemiyorsunuz. Ekim yapıldıktan sonra belli bir başaklanma döneminden sonra Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince tarla kontrolleri yapılıyor. O kontrollerde çeşit karışımı var mı yok mu incelemesinden sonra tarla kontrol beyannamesi veya raporu verildikten sonra sertifikalı tohum süreci devam ediyor. Mahsul hasat edildikten sonra tohum hazırlamaya geçiliyor. Tohum hazırlanması ise son derece modern tesislerde 4-5 kademeden geçtikten sonra eleniyor. O elemelerden sonra torbalanan tohumlardan tekrar bir numune alınıyor ve bunlar sertifikasyon test merkezlerinden laboratuvarlara gönderilerek fiziksel ve biyolojik teste tabi tutuluyor. Testlerde bir sorun varsa sertifika alamıyor. Bu kadar test ve aşamadan sonra çiftçimize gelen sertifikalı tohum üretimde yüzde 25 daha fazla katkı sunuyor. Bizde bunu çiftçimize anlatmak için buradayız” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen desteklemelerde dönüm başına 8,5 lira verildiğini hatırlatan Kuzuoğlu, “Bu da 20 kilogram hesabından 42 kuruşa denk geliyor. Çiftçi mahsulünü 90 kuruş civarlarında bir satışla veriyor. Dolayısıyla 40 kuruş koyduğunuz zaman zaten sertifikalı tohumluk mahsul fiyatına geliyor. Yani hiçbir şekilde mahsulü kendisi eleyip ilaçlama zahmetine girmeden hazır bir şekilde tohumunu alsa ekse daha avantajlı hale geliyor. Bu bilgileri alan çiftçilerimiz de sertifikalı tohumluk ekimine başlıyor” ifadelerini kullandı.

Sertifikalı tohumu daha önce ekmediklerini ve ilk defa deneyeceklerini belirten çiftçi Sinan Kaya, “Daha önce bildiğimiz yöntemlerle elde ettiğimiz tohumluğu kullanıyorduk, haliyle aldığımız verimde aynı oranda oluyordu. Ekimini yapacağımız sertifikalı tohumla aynı zahmeti çekiyorduk ama verim düşük kalıyordu. Sertifikalı tohuma geçiş yapmamızın temel sebebi de verimin iyi olacağını düşündüğümüzdendir” diye konuştu.

Kaynak: İHA