TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Vergi kaydı bulunan, sigortalılık niteliği taşıyan esnaf ve sanatkarlardan 4 Ekim 2000'e kadar BağKur kayıt ve tescilini yaptıranların sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başlamasıyla ilgili yaşanan sorun, zaman kaybedilmeden giderilmeli'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vergi kaydı bulunan, sigortalılık niteliği taşıyan esnaf ve sanatkarlardan 4 Ekim 2000'e kadar Bağ-Kur kayıt ve tescilini yaptıranların sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başlamasıyla ilgili yaşanan sorunun zaman kaybedilmeden giderilmesini istedi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, 2000 yılından önce esnaflığa başlayan oda ve vergi kaydı bulunan esnaf ve sanatkarların, sosyal güvenlikle ilgili yaşadıkları sorunun net olarak çözüme kavuşturulmadığını ifade ederek, yasal olarak hak arayanların çoğalmasının mahkemelerin iş yükünü artırdığını belirtti.

Dava açmadan önce kuruma başvuru şartı getirilmesinin de süreci uzattığına dikkati çeken Palandöken, 'Sigortalılık için aranan şartlar dikkate alınmak suretiyle Bağ-Kur'a kayıt yaptırmamış ancak vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkarlarımızın emekli olabilmeleri için 4 Ekim 2000'den önceki vergi kayıt tarihlerinin, vergiden muaf olan esnaf ve sanatkarlarımızın ise sicil kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni yasal düzenleme yapılması büyük ihtiyaçtır.' değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, esnaf ve sanatkarlar ile diğer bağımsız çalışanlara, sigortalı olma hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemeyeceğini, aksi durumda kurum tarafından resen tescil işleminin yapılacağının kanunla hükme bağlandığını belirterek, şunları kaydetti:

'Kişilerin zamanında Bağ-Kur kaydını yaptıramaması, SGK'nın etkili şekilde resen kayıt işlemi yapamaması sonucu bazı esnaf ve sanatkarlar mağdur olmuştur. Bugün emekli olamayan, emeklilik tarihi uzayan çok sayıda iştirakçi var. Esnaf ve sanatkarlarımız konuya ilişkin olarak haklarını yasal yollardan aramaktalar. Bu durum, mahkemelerimizin yükünü artırmaktadır. 4 Ekim 2000'den önce vergi ve oda kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayanların sigortalılıklarının, vergi mükellefleri açısından vergi kayıt ve vergi mükellefi olmayanlar açısından sicile kayıt tarihleri esas alınarak 4 Ekim 2000'den önce başlatılabilmesine imkan sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye acil ihtiyaç var. Vergi kaydı bulunan, sigortalılık niteliği taşıyan esnaf ve sanatkarlardan 4 Ekim 2000'e kadar Bağkur kayıt ve tescilini yaptıranların sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başlamasıyla ilgili yaşanan sorun, zaman kaybedilmeden giderilmeli. Soruna Kanun değişikliğiyle çözüm getirilmesi, sosyal güvenliğin ve anayasanın ruhuna da uygun olacak.'
Kaynak: AA