Tarihi Borsa Kahvesi, Halk Kütüphanesi Oldu

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde tarihi Borsa Kahvesi, düzenlenen tören ile Dr. İbrahim Türek Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı

Şehzadeler ilçesindeki tarihi Borsa Kahvesi, düzenlenen açılış töreni ile Dr. İbrahim Türek Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı.

Törende Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa’ya yeni bir kütüphane kazandıran hayırsever Dr. İbrahim Türek'e teşekkür etti.

Batının ilmi ve bilim yerine yaşamının taklit edildiğini ifade eden AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, konuşmasında 'Biz kitap medeniyetinin çocuklarıyız. Biz yeniden kitap okumak istiyoruz. Bilgili olanlar dünyanın efendisi olur. Anneler, babalar çocuklarımız her akşam kitap okusun. Futbolcuları, popçuları tanımak yerine bilim adamlarını tanımalıyız' diyerek Türek ailesine teşekkür etti.

Hayırsever İbrahim Türek de kendisinin Amerika'da olduğunu, orada olmasına karşılık Manisa'daki haberleri takip ettiğini belirterek, 2013 yılında Manisa'da kütüphane açığının olduğunu internette gördüğü bir haberden öğrendiğini söyledi.

56 yıldır ABD'de ruh sağlığı üzerine çalışmalar yaptığını söyleyen Türek, Manisa'daki kütüphane önünde içeri girmek için sırada bekleyenleri gördüğünü belirterek, 'Manisa’da kütüphane için uygun yer aradık. En uygun yer olarak Borsa Kahvesi'ni bulduk. Sonrasında kütüphane yapmak için çalışmalara başladık.' dedi.

Vali Güvençer ve beraberindekiler kütüphanenin açılışı yaptıktan sonra kütüphaneyi gezerek, küçük öğrencilere kitap hediye etti.

Yaklaşık 300 bin lira harcanan kütüphanede 60 kişilik masa yer alıyor.

- Tarihi Borsa Kahvesi

Manisa Ticaret Borsası'nın çaprazında bulunan ve eskiden Ticaret Borsası'na gelen tüccarların çay içip kitap okumalarına ev sahipliği yapan Tarihi Borsa Kahvesi, Manisa'nın en önemli tarihi mekanlarından birisi olarak biliniyor.

Bina neo-klasik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiş, tek katlı kagir bir yapı özelliğini taşıyor. Kemerli bir yapıya sahip binanın içinde oyma taçlarla süslenmiş aynalar yer alırken, mekanda Osmanlı zamanında orta ve gölge oyunları sergilendiği biliniyor.

Çeşitli dönemlerde tadilat gören bina Manisa Ticaret Borsası tarafından 2001 yılında aslına uygun şekilde yeniden restore edildi.

2016 yılında ise Dr. İbrahim Türek'in maddi yardımları ile bina kütüphaneye dönüştürüldü.
Kaynak: AA