Siverek'te Sertifikalı Tohum Kullanımını Yaygınlaştırma Çalışmaları

Siverek ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) geliştirilen sertifikalı tohumun kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bitki Üretim Daire Başkanları Erdinç Kuzuoğlu, Gürsel Gökkaya ile Siverek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veysel Kılıç, Yoğunca Mahallesi'nde tarla ekimi günü çalışması kapsamında çiftçilere sertifikalı tohumun kullanımı hakkında bilgi verdi.

Kuzuoğlu, yaptığı açıklamada, çiftçilerin verimli ürün alabilmesi için sertifikalı tohumun kullanılması gerektiğini söyledi.

Sertifikalı tohumun birçok aşamadan geçtiğini anlatan Kuzuoğlu, 'Bu sadece uzun araştırmalar ve bölgeye adapte olmuş çeşitlerin geliştirilmesinden sonra yine bunun üretilip çoğaltılması gerekiyor. Bunu da TİGEM ve üretici kuruluşlar yapıyor. Biz öncelikle tarladan başlıyoruz, her tarlaya tohum ekemiyorsunuz. Öncelikle hangisi ekildiyse o çeşidi ekmek zorundasınız veya o tarlaya iki yıl başka bir çeşit ekemiyorsunuz. Ekim yapıldıktan sonra belli bir başaklanma döneminden sonra Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince tarla kontrolleri yapılıyor. O kontrollerde çeşit karışımı var mı yok mu incelemesinden sonra tarla kontrol beyannamesi veya raporu verildikten sonra sertifikalı tohum süreci devam ediyor. Mahsul hasat edildikten sonra tohum hazırlamaya geçiliyor. Tohum hazırlanması ise son derece modern tesislerde 4-5 kademeden geçtikten sonra eleniyor. O elemelerden sonra torbalanan tohumlardan tekrar bir numune alınıyor ve bunlar sertifikasyon test merkezlerinden laboratuarlara gönderilerek fiziksel ve biyolojik teste tabi tutuluyor. Testlerde bir sorun varsa sertifika alamıyor. Bu kadar test ve aşamadan sonra çiftçimize gelen sertifikalı tohum üretimde yüzde 25 daha fazla katkı sunuyor. Biz de bunu çiftçimize anlatmak için buradayız' diye konuştu.

Kaynak: AA