Sakarya Vadisi'nin Fidanları Osmaneli'den

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde aşılanarak yetiştirilen şeftali, ayva, üzüm, ceviz, kayısı, erik ve armut gibi 1 milyonun üzerindeki meyve fidanı, büyük çoğunluğu Sakarya Vadisi olmak üzere Türkiye'nin bir çok bölgesine gönderiliyor Yalova Tarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Engin: 'Başta Sakarya Vadisi olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesine gönderilen fidanlardan yılda 2 milyon lira civarında gelir elde ediliyor'.

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde aşılanarak yetiştirilen şeftali, ayva, üzüm, ceviz, kayısı, erik ve armut gibi 1 milyonun üzerindeki meyve fidanı, Sakarya Vadisi başta olmak üzere ülkenin dört bir yanına satılıyor.

İlçede kurulu Yalova Tarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Taner Engin, AA muhabirine, fidan üretimi açısından uygun bir iklime ve toprak yapısına sahip ilçeden İstanbul'dan Ankara'ya, Tokat'tan İskenderun'a kadar birçok ile fidan pazarlandığını söyledi.

Bölgede son yıllarda şeftali yetiştiriciliğinin artığını dile getiren Engin, ''Artık pazarcı Osmaneli ilçesini şeftali pazarı olarak biliyor. Bursa'nın şeftalisine rakip olarak biz de artık kendi şeftalimizi üretiyoruz. Gidişat gösteriyor ki önümüzdeki 1-2 yılda fidan dikimi ve meyve rekoltesi de artacak. Pazar daha da büyüyecek. Meyveciliğin Osmaneli'de bir geleceği var.'' dedi.

Engin, bir üretim sezonunda 1 milyondan fazla fidan aşıladıklarını belirterek, nisan, mayıs aylarında fidan dikimi yaptıklarını anlattı.

Şeftali, ayva, üzüm, ceviz, kayısı, erik ve armut başta olmak üzere farklı türde fidan yetiştirdiklerini anlatan Engin, ''Doku kültürü ağaçlarına göz aşısı yapıyoruz. Aşıcı ve bağlayıcı olmak üzere 6 ekip var. Bu 6 ekip günlük 500 ila 600 arasında aşı yapıyor. Anaçtan alınan göz, küçük bitkiye yerleştirmek için yontuluyor, kesiliyor ve yapıştırılıyor. Bu meşakkatli ve el emeği sonrasında onu besleyip büyütüyorsunuz. Üç veya dört yıl sonra tezgahlarda meyve olarak yerini alıyor.'' diye konuştu.

Engin, fidanları Sakarya Vadisi'ndeki çiftçiler başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini ifade ederek, 'Türkiye'nin birçok bölgesine satılan fidanlardan yılda 2 milyon lira civarında gelir elde ediliyor.' şeklinde konuştu.

Çiftçilerin özellikle sertifikalı üretim yapan yerlerden fidan almaları ve dikecekleri toprağın analizini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Engin, ''Çiftçimiz, klasik fidandan vazgeçip bodur ya da yarı bodur fidana yönelmeli' dedi.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver de ilçede 55 bin dekarda yıllık 52 bin ton meyve üretildiğini ifade ederek, çiftçinin kaliteli ve verimi yüksek ürün için sertifikalı fidan dikmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: AA