Mersin Büyükşehir Belediyesindeki İhaleye Fesat Karıştırma İddiası

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz: 'Herhangi bir işlenen suç varsa, savcı çağırır, sorgulamasını yapar ancak, baskınla, polis nezaretinde insanların evlerinden aldırılmasını incitici ve art niyetli bir tutum olarak algılıyorum'.

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla düzenlenen operasyona ilişkin, 'Herhangi bir işlenen suç varsa, savcı çağırır, sorgulamasını yapar ancak baskınla, polis nezaretinde insanların evlerinden aldırılmasını incitici ve art niyetli bir tutum olarak algılıyorum.' dedi.

Kocamaz, Genel Sekreter Devran Kutlugün ve Başkan Danışmanı Akif Çiftçi ile belediyede düzenlediği basın toplantısında adli sürecin, belediyeyle doğrudan ilişkisi bulunmayan, şirket aracılığıyla danışmanlık hizmeti veren kişi hakkındaki araştırmalarla ilgili olduğunu söyledi.

Belediye çalışanlarının gözaltına alındığını anımsatan Kocamaz, 'Herhangi bir işlenen suç varsa, savcı çağırır, sorgulamasını yapar ancak baskınla, polis nezaretinde insanların evlerinden aldırılmasını incitici ve art niyetli bir tutum olarak algılıyorum.' diye konuştu.

Hem Sayıştay hem de müfettişlere hesap verdiklerini, her yıl yaptıkları işlemlerin incelendiğine dikkati çeken Kocamaz, sözlerin şöyle sürdürdü:

'Orada denetçilerin bize bulgu olarak sorguladığı toplam 20 soru vardı. Bunlarla ilgili yazdığımız cevaplardan 16 tanesi olumlu değerlendirildi. Diğer 4 tanesi de aslında belediyemizi çok fazla direkt ilgilendirmeyen ancak işin rahat yürümesi için aldığımız kararlar. Mesela bunlardan biri, otogarın elektrik ücretini yüklenici ödememiş ama mağdur olunmasın diye belediye olarak ödemişiz. O vatandaşa da rücu etmişiz. Bununla ilgili sorgu var. Bir tanesi de bu.'

Kocamaz, belediyenin aldığı danışmanlık hizmetiyle ilgili ihale komisyonundakilerin hatta yedek üyelerin dahi çağrıldığını anlatarak, bu kişilerin hiçbir yerde imzaları bulunmadığını, belediyenin hedef alındığını öne sürdü.

- 'Dinleme cihazları tespit ettik'

Kocamaz, belediye çalışanlarına yönelik 2 Ağustos'ta düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunun ardından belediyede inceleme yaptıklarını söyledi.

İncelemede dinleme cihazları tespit ettiklerini belirten Kocamaz, şunları dile getirdi:

'Bu dinleme cihazlarını polis mi koydu, yoksa başka bir örgüt mü koydu, bilmiyoruz. Emniyet yetkilileri, kendilerinin koymadığını söylüyor. Ayrıca, bilgi işlem birimimizle ilgili araştırmalarda bazı bulgulara rastlandı, bazı tespitler yapıldı. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu ancak bununla ilgili de henüz işlem yapılmış değil. Yaklaşık yıl başından beri dinlendiğimiz söyleniyor.

Polisin dinlemesinde mahsur görmüyoruz ancak başka örgütler dinliyorsa emniyet güçlerimizin bunlarla da ilgili detaylı araştırma yapmasını ve bizleri aydınlatmasını talep ediyoruz. Ayrıca, belediye dışındaki binada da lazerli dinleme cihazı tespit ettik.'

Kocamaz, asıl hedefin kendisi olduğunu öne sürerek, FETÖ soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan çalışanlara yöneltilen soruların boş, mesnetsiz, duyum ve iftiralarla ilgili olduğunu savundu.

Gözaltı gerekçesinin kimseye söylenmediğini anlatan Kocamaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sayıştayın bulgudan sorguya bile çevirmediği konular, neden pişirilip pişirilip önümüze getiriliyor? Burası seçilmiş bir kamu kurumu, burası Büyükşehir Belediyesi. İkide bir gözaltı operasyonu yapılarak ne yapılmak isteniyor? Kamuoyunda itibarımızı sarsıcı, itibar operasyonlarının arkasındaki karanlık odaklar kim? Adliye içinde, emniyet içinde halen FETÖ’nün uzantıları, kimden neyin intikamını almaya çalışıyor?

FETÖ ile gerçek bir mücadele yapılıyor mu? Yoksa FETÖ bahane edilerek siyasi bir operasyon mu yapılıyor?'

Kocamaz, İçel'in milli iradesinin yok sayıldığını, hayatını vatan hainleri, illegal yapılar, hırsızlar ve yolsuzluklarla mücadeleyle geçirmiş kişilerin karalanıp, kamuoyundaki itibarlarını sarsıcı operasyonlar yapıldığını öne sürdü.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasına yönelik İçel, İstanbul ve Ankara'da operasyon düzenlemiş, aralarında bazı daire başkanları ve müdürler ile yüklenici firma yetkililerinin de bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmış, haklarında gözaltı kararı bulunan 3 şüphelinin ise FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu olduğu belirlenmişti.

İçel Valiliğinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Sayıştayın 27 Eylül tarihli kararı gereğince İçel Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı hesaplarının incelendiği, 'Mali Hizmetler Daire Başkanlığına Bağlı Birimlerde İdari Mali Sürdürülebilirlik Kapsamında Mali Hizmetler Biriminin Tüm Fonksiyonları İçin Danışmanlık Hizmet Alımı' ihalesinde usulsüzlükler tespit edildiği kaydedilmişti.
Kaynak: AA