Kazakistan'da Yesevi Ve Yusuf Has Hacip Toplantısı

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Saparbekulı: 'Gençlere Yesevi, Balasagın kimdir diye sorduğumuzda eserlerini ve başarılarını anlatabilmeli'.

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekulı, Ahmet Yesevi, Cusup Balasagın (Yusuf Has Hacip) gibi Türk düşünürlerinin, yeni nesillere tanıtılması ve sevdirilmesi gerektiğini söyledi.

Avrasya 2016 Kitap Fuarı kapsamında Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından, 'Türk düşünürleri Hoca Ahmet Yesevi ve Cusup Balasagın' konulu toplantı düzenlendi.

Körme Fuar Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya, TWESCO Başkanı Darhan Kıdıralı, Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekulı, Kırgızistan'ın Astana Büyükelçiliği temsilcisi Çolpon Acimatova'nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve din adamı katıldı.

Kıdıralı, yaptığı konuşmada, Yusuf has Hacip'in ilk siyasetname ve mesnevi örneğini olarak kabul edilen Kutadgu Bilig eserinde siyaset ve devlet ideolojisi alanlarının temellerini attığını, Yesevi'nin de ruhanilik, insanlık ahlakı yolunu gösterdiğini söyledi.

UNESCO tarafından 2016'nın Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan edildiğini anımsatan Kıdıralı, TWESCO'nun desteğiyle Yesevi ve Balasagının bazı kitaplarının Kazakçaya çevrilerek yayımlandığını hatırlattı.

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekulı da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yesevi'nin eserlerinin dini boyutunun yanı sıra insanlık ve yaşam felsefesi hakkında olduğunu belirterek şöyle devam etti:

'Yesevi'nin eserleri özellikle günümüz gençleri için rehber olarak kabul edilebilir. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Çin'in Konfüçyüs'ü varsa Türk halklarının da Yesevisi var. Yesevi'nin eserlerinin tamamen araştırılması için ülke seviyesinde desteklenmesi gerek.' dedi.

Saparbekulı, gençlere Batı'nın değil Türk dünyasının felsefecilerinin anlatılması gerektiğini belirterek, 'Kazakistan'da Kültür ve Spor Bakanlığı okullarda Yesevi hakkında seminer ve dersler düzenliyor. Gençlere Yesevi, Balasagın kimdir diye sorduğumuzda eserlerini ve başarılarını anlatabilmeli.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA