İşte AK Parti'nin Bahçeli'ye sunduğu 2 teklif

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye AK Parti’nin yeni Anayasa ve başkanlık konusunda çalıştığı iki teklifi sundu.

İşte AK Parti'nin Bahçeli'ye sunduğu 2 teklif
İşte AK Parti'nin Bahçeli'ye sunduğu 2 teklif
Başkanlık sistemi ve Anayasa ile ilgili liderler arasındaki ilk somut adım dün atıldı. Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile biraraya geldi. Görüşmede, AK Parti'nin hazırladığı iki teklif değerlendirildi. Görüşmede, mevcut anayasanın başkanlık sistemine göre düzenlenmesi teklifi üzerinde duruldu. MHP'nin hassasiyetlerinin de gözetildiği başkanlık odaklı teklifte son rötuşlar yapıldıktan sonra teklifin, önümüzdeki hafta Meclis'e sunulması bekleniyor.

İLK SOMUT ADIM ATILDI

Başbakan Binali Yıldırım'ın daveti üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli, dün Çankaya Köşkü'ne gitti. 23 gün aradan sonra tekrar bir araya gelen iki lider, yeni anayasa çalışmaları için ilk somut adımı da atmış oldu. Saat 14.00'te başlayan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ana gündem maddesi yeni anayasa ve başkanlık oldu. AK Parti'nin hazırladığı iki ayrı değişiklik teklifi konusunda atılacak adım değerlendirildi. İdam tartışmaları ve HDP'lilerin tutuklanması konuları da ele alındı.

AK PARTİ'NİN İKİ TEKLİFİNİ SUNDU

Görüşmede, Yıldırım Bahçeli'ye, AK Parti'nin başkanlık sistemiyle ilgili iki teklifi sundu. AK Parti'nin sunduğu tekliften biri başkanlık sistemi için yazılan yeni Anayasa, diğeri ise, mevcut anayasanın başkanlık sistemine göre uygulanması. Hem AK Parti'nin hem de MHP'nin üzerinde durduğu teklifin Mevcut anayasanın başkanlık sistemine göre uyarlanmış şekli üzerinde çalışılması.

MHP'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ KORUNUYOR

Mevcut anayasadaki MHP'nin kırmızı çizgileri, anayasanın ilk 4 maddesi korunuyor. AK Parti'nin anayasa teklifini hazırlarken, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin olmazsa olmazı “Anayasanın ilk dört maddesi” konusuna özel hassasiyet gösterdiği vurgulanıyor. Anayasanın 66. maddesinde yer alan vatandaşlıkla ilgili bölümün de kalacağı belirtiliyor.

KURMAYLARLA İSTİŞARE EDECEK

Yıldırım'a kırmızı çizgilerini ve hassasiyetlerini hatırlatan Bahçeli, anayasa teklifini kurmaylarıyla değerlendireceğini söyledi. Daha önce kendi anayasa taslağını hazırlayan MHP, AK Parti'nin taslağını kendi metni ile karlılaştıracak. Bahçeli bugün il başkanları ile biraraya gelerek konuyu değerlendirecek. Bahçeli başkanlığında kurulan heyet metin üzerinde inceleme yapacak, çıkan kararlar partinin yetkili organlarında değerlendirilecek ve son kararı Bahçeli verecek. MHP'nın üzerinde çalıştığı teklifi de AK Parti'ye götürmesi planlanıyor.

AK PARTİ'NİN TEKLİFİNDE NELER VAR?

AK Parti'nin teklifinde şunlar yer alıyor: Başkan, 5+5 yıllığına halk tarafından seçilecek. İlk turda yüzde 50 çoğunluğa ulaşılamazsa, ikinci tur seçim yapılacak. Başkanlık seçiminin yanı sıra, parlamento seçimleri de 2019'da gerçekleşecek ve sonraki süreçlerde seçimler 5 yılda bir olacak. “Türkiye modeli başkanlık”ta, “tek Meclis” olacak, federatif yapı kesinlikle gündemde yok. Başkan, kabinesini parlamento dışından oluşturacak.

FEDERATİF YAPI SEÇENEĞİ YOK

Eğer milletvekillerinden biri bakanlık görevine getirilirse, o isim parlamentodaki görevlerinden istifa edecek. Başkan'ın, Başkan Yardımcısı olacak. Başkan ve Başkan Yardımcısı birlikte seçilecek. Başkan'ın Meclis'i fesih yetkisi yok. Başkan'ın kararname çıkarma yetkisi olacak, ancak kanunla düzenlenen alanlarda kararname çıkarma yetkisi olmayacak. Federatif yapı gibi seçenekler, AK Parti'nin gündeminde yok, “üniter yapı” korunacak.

İşte AK Parti'nin Bahçeli'ye sunduğu 2 teklifYıldırım - Bahçeli görüşmesi