Diyabetlilerin Hayatını Kolaylaştıran Genç Mucitler Ödüllerini Aldı

TDV ve Sanofi işbirliğiyle düzenlenen 'Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın' yarışmasında kazanan projeler belli oldu.

Türkiye Diyabet Vakfı (TDV) ve diyabet alanında öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi işbirliği ile bu yıl üçüncü kez düzenlenen ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 169 mucidin katıldığı 'Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın' yarışmasında kazanan projeler belli oldu.

Üniversite öğrencilerinin, diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak buluşlarının yer aldığı proje yarışmasında, birincilere büyük ödül olan 10.000 TL’nin yanı sıra bu yıl ilk defa Sanofi'de staj imkanı da sunuldu.

Diyabet alanında 90 yılı aşkın tecrübesiyle faaliyet gösteren Sanofi'nin global deneyimlerini Türkiye'ye taşıyan ve Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yapan Sanofi Türkiye, diyabet konusunda yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin yanı sıra kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Ürün Kategorisi'nde Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği’nden Fulya Akşit, 'Tip 2 Diyabet Tedavisinde mTOR İnhibisyonu' projesiyle birinci oldu. Akşit'in projesi, glukozun toksik etkisini engelleyerek diyabeti tedavi edecek bir enzim geliştirmesini hedefliyor.Yarışmanın Servis Kategorisi'nde ise birinciliği Trakya Üniversitesi, Eczacılık Fakültesinden İrem Tunalı ve Beşir Sefa Mumay, 'TİP'ine Bakmadan Alma' adını verdikleri projeyle kazandılar. Tunalı ve Mumay’ın projesi, marketteki yiyeceklere uygulanan QR kod uygulamasıyla hastaları aldıkları ürünlerin besin değeri ile ilgili bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Yarışmanın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kategorisi'nde de birinciliği Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Can Çoksöyler, 'Diyabetik Menü' projesiyle kazandı. Çoksöyler’in projesi, restoran menülerinin karbonhidrat ve kalori değerlerini gösterecek şekilde düzenlenmesi ile diyabetik olan ürünlerin restorana gelen müşteriler tarafından anlaşılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Yarışmada ayrıca iki de mansiyon ödülü verildi. 'Sanofi Mansiyon Özel Ödülü'nü kazanan İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümünden Sena Yüzgeç'in 'Tarzını Koru Diyabetten Kopma' projesi, insülin iğnesi yapmayı kolaylaştıran fermuarlı kıyafetleri konu alıyor. 'TDV Mansiyon Özel Ödülü'nü kazanan Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesinden İlayda Gedik ve Lalin Elkatip’in 'Bir Başka Pencereden Hayat' adındaki projeleri ise GoPro kamerası ile çekilen bir filmden oluşuyor. Diyabetli hastalarının karşılaştığı zorlukları anlatan film bu konuda insanları bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

- Farklı üniversitelerinden 169 mucit

Diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak buluşların ortaya çıkması amacıyla düzenlenen 'Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın' proje yarışmasına Türkiye’nin farklı üniversite ve fakültelerinden toplam 169 başvuru yapıldı.

Tıp, eczacılık ve mühendislik gibi farklı disiplinlerden öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye giren projeler, kendi alanında uzman jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda belirlendi.

Kaynak: AA