CHP, Nefret Suçları İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP, nefret suçunun ardındaki toplumsal nedenlerin tartışılması ve nefret suçuyla mücadele için Meclis araştırması açılması önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün ve CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in son dönemde karşılaştıkları saldırılara yer verildi.

Her iki saldırının 'nefret' içerikli saldırılar olduğu öne sürülen gerekçede, 'Vakalarda emniyet güçleri tarafından en basit ihmal ve görevi eksik yerine getirme hali, işlenen suçun anonimleşmesine müsaade edecektir. Dolayısıyla faillerin belirlenmesi ve olayın etkili biçimde soruşturularak yasaların gerektirdiği cezai yaptırımın yerine getirilmesine engel olacaktır.' görüşü savunuldu.

Nefret suçlarının ortadan kaldırılmasının, her tür ayrımcılık ve nefret odaklı eylemin etkili ve eksiksiz yöntemlerle soruşturulması ve cezalandırılmasıyla mümkün olduğu vurgulanan gerekçede, bu suçun cezasız kalmamasının toplum vicdanı ve güvenlik hissi bakımından önemli olduğu anlatıldı.

Gerekçede, Türkiye'de birçok kişinin ırk, ulusal/etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim ve başka sebeplerle nefret suçuna maruz kaldığı iddia edilerek, 'Ülkemizde meydana gelen nefret suçlarının değerlendirilerek, hukuki ceza süreçlerinin incelenmesi, nefret suçunun ardındaki toplumsal nedenlerin tartışılması, insan haklarının güçlendirilmesi ve nefret suçuyla mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi bakımından nefret suçları ile ilgili bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.' ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA